Наука История Историкът на Възраждането

balgari.bg

Историкът на Възраждането

Проф. Александър Бурмов, основател и пръв ректор на Великотърновския университет, е роден на 2 февруари 1911 г. в Бяла черква.
Завършва основно образование и непълна смесена гимназия в родното си село. През 1932 г. започва следването си в Софийски университет, където през 1939 г. се дипломира по специалностите славянска филология и история.
През 1941-1942 г. Бурмов специализира във Виена източноевропейска история. Първият му научен труд е "Народни умотворения от с. Бяла черква, Търновско", издаден е през 1930 г.
През 1937 г. заедно със Ст. Стойков написват и издават сборника "Бачо Киро. Материали и документи" - ценен източник за историята на Бяла черква и дейността на възрожденеца.
След завръщането си от Виена Александър Бурмов работи като асистент в БАН (1942) и като доцент в Скопския университет (1943 -1944). Основател е на сп. "Исторически преглед" (1945). През 1945-а е избран за хоноруван доцент в Софийския университет. От януари 1946 г. става редовен доцент и ръководител на Катедрата по история на България. В периода 1947-1965 г. е шеф на Катедрата по българска история и история на Византия в Историко-филологическия факултет на СУ. По същото време оглавява и секцията по средновековна българска история в Института по история към БАН и отговаря за издаването на чуждите извори за българската история. От 1958 г. е член-кореспондент на БАН.
Научните интереси на проф. Бурмов са насочени главно към средновековна българска история и история на Възраждането. Той е сред най-добрите изследователи на дейността на БРЦК и на личностите, свързани с националноосвободителните борби - Левски, Раковски, Ботев, Каравелов, Матей Преображенски и др.
Автор е на трудовете "Български революционен централен комитет. 1868 -1877", "Христо Ботев през погледа на съвременниците си", "Христо Ботев и неговата чета" и др.
Александър Бурмов умира на 3 септември 1965 г.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google