Наука История Българин воюва срещу исторически неправди

balgari.bg

Българин воюва срещу исторически неправди

11 пъти за 20 години е променяно съдържанието на "Енциклопедия Британика" заради българина Стефан Пъпешков. Благодарение на него издателите на най-голямото списание в света "Рийдър Дайджест" изтеглят целия тираж на брой 10 от октомври 1983 г., за да коригират факти, свързани с българската история.
Сега Стефан Пъпешков се е посветил на поредната си кауза за родината - да промени написаното за Кирил и Методий в алманаха на Конгресната библиотека на САЩ. В Алманаха пише, че създателите на буквите ни са "гръцки монаси и няма и дума за това, как са свързани с България" казва Пъпешков. 
По-голямата част от живота му е преминала в издирване и редактиране на издания, в които отношенията между България и Македония са манипулирани и историята е променена. "Македония е изконна българска земя. Исторически и като народност те са наши братя. Аз не отричам правото им да имат своя държава, знам че този факт никога вече няма да се промени, но историята не бива да се отрича, променя, пренаписва", твърди Пъпешков, сам той половин македонец.
Наследниците на македонския национален герой Питу Гули са кръстници на Стефан Пъпешков. Самият Питу е венчал родителите му. Майка му е от Македония, самият той е прекарал доста години от детството си там. 
На 26 години е, когато се установява в САЩ заедно със семейството си. Запознава се с Людмила Живкова и с Мерсия Макдермот, с която водят дълги спорове за българската история.
В края на 70-те години на двайсети век председателят на Югославската академия на науките Михаил Апостолски заявява, че България краде македонската история. Тази теза влиза в програмата за обсъждане на американския Сенат и Мерсия Макдермот се обръща към Стефан Пъпешков. Пред специалистите в комисията той обяснява, че - напротив - те крадат нашата история. Шефът на комисията Робърт Бърт приема неговата гледна точка.
После стига и до "Енциклопедия Британика". След като прочита, че Димитър и Костадин Миладинови са автори на сборник с македонски песни, опакова всички 30 тома на енциклопедията и ги връща там, откъдето ги е купил, като обяснява, че не си иска парите и че с тях историците направят някое и друго проучване за историята на българите. Няколко месеца по-късно получава писмо, с което го информират, че са внесени поправки.
Когато "Рийдър Дайджест" нищи атентата срещу папата, Пъпешков бързо открива съшитите с бели конци моменти. Има дори карта, според която Пирински окръг е "ничия земя". Във второто издание наброя  картата я няма.
Установил се в лясковското село Козаревец, днес Стефан Паприков работи върху сайт, с който щ едоказва безспорната истина, че Македония е била част от България и македонците продължават да имат нещо общо с българите. 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google