Наука История С пиетет към родината на Апостола

balgari.bg

С пиетет към родината на Апостола

Мерсия Макдермот се ражда на 7 април 1927 година в Плимът, Англия, в семейството на хирург и учителка.
През 1948 г. завършва руска филология в Оксфорд. През лятото на 1947 г. с група английски студенти е на бригада в бивша Югославия, където се запознава с българи, сред които и поетът Павел Матев.
През 1947 г. Мерсия за пръв път гостува в България, на тържество в бригадирския лагер "Дивотино", на жп линията Перник-Волуяк. През 1948 г. се връща, вече за да участва в Международната младежка бригада на язовир "Георги Димитров" ("Копринка"). Там се запознава с Александър Макдермот, за когото се венчава веднага след прибирането си в Англия. През 1952 г. се ражда дъщеря им Александра, днес атомен физик.
От 1962 до 1989 г., с кратки прекъсвания, общественичката живее и твори в България. През периода 1963-1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това (до 1989 г.) води курс по "Националноосвободително движение в Македония" към Историческия факултет на Софийския университет.
През 1962 г. Марсия Макдермот пише първата книга на английски по обща история на България - "A History of Bulgaria 1393-1885".
Пет години по-късно излиза втората й и най-известна книга, свързана с България - за Левски. "The Apostle of Freedom (A portrait of Vasil Levsky against a background of nineteenth-century Bulgaria)" е посветена "на българския народ, който ми даде повече, отколкото мога да му се отблагодаря", преведена е от Иван Градинаров през 1970 г. и преиздавана неколкократно.
През 1978 г. излиза изследването на Мерсия Макдермот за Гоце Делчев - "Freedom or Death (the life of Gotse Delchev)", с което тя става доктор на историческите науки. Следва трудът й за Яне Сандански "For Freedom and Perfection (the life of Yane Sandansky)", издаден през 1988 г. и преведен от Веселин Измирлиев.
През 1998-а Макдермот издава "Bulgarian Folk Customs", където обяснява религиозни, семейно-битови, трудови и други празници и ритуали, включително народни музикални инструменти, вярвания, суеверия и др.
Дълги години Мерсия Макдермот е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Почетен гражданин е на Карлово и Благоевград, удостоена е с Ордена на розата, орден "Кирил и Методий" и орден "Мадарски конник". Чуждестранен член на БАН е от 1987 г. и доктор хонорис кауза на СУ от 2007 г.

Още за уникалната англичанка - на www.desant.net
 

Коментари  

 
#1 Симо Русев 2014-04-07 10:09
Мерсия, както е по-известна в България, беше нетипично сърдечна като за британка. Имам детския си спомен от един Трифон Зарезан с нея в местността Беш бунар (Петте кладенеца) над Карлово. Вечер. Огън, искри, сланина на шиш и разговори за Левски, разбира се. На връщане, в тъмното, тази изпита и суха жена затрепери като лист. После стана ясно, че се е притеснила да не ни нападнат, ограбят и да се гаврят с нас разбойници. Това можело да се случи в Англия, ако си на пикник извън населено място. Компанията се смя. Тогава в България такива неща почти не се случваха.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google