Наука История Енциклопедист полага основите на библиографията

balgari.bg

Енциклопедист полага основите на библиографията

Световноизвестният учен библиограф академик Никола Михов е роден на 18 март 1877 година в Габрово.
Израства в многолюдно и будно семейство. След завършване на Априловската гимназия две години (1895-1896 и 1896-1897) учителства в горнооряховското село Драганово. Денем Михов учи децата в трикласното училище, а вечер ограмотява селяните, раздава книги от читалищната библиотека, ръководи училищния хор. Праща дописки до търновския вестник "Освобождение". Става председател на първото околийско дружество на учителите "Сам си помагай", поделение на Общия учителски съюз, което развива разнообразна културно-просветна дейност. Заедно с други учители от трикласното училище учредяват социалдемократическа група, заради което Михов е уволнен.
През есента на 1897 г. Никола Михов заминава за Женева, където изучава история, биология и социология. През май 1900  г. завършва Брюкселския университет с докторат по история на статистиката. След завръщането си в България подава молба за работа в Дирекцията по статистика, но не го приемат.
Тогава д-р Михов става учител по френски език във Велико Търново, Габрово и София. От 1908 до 1912 г. е поддиректор на Народната библиотека и сътрудник на Пенчо Славейков.
В същото време Михов продължава научните си търсения в библиотеките на Велико Търново, Габрово, София, Гренобъл, Париж, Марсилия, Лондон, Брюксел, Берлин, Мюнхен и Петербург. Публикува статии, реферати и студии, с които дава ход на научностатистическите си изследвания. Посвещава много материали на успехите на естествознанието през ХIХ век, на произхода на човека, стогодишнината на Дарвин, на Жан Батист де Ламарк и др.
Уволнил се като щабен офицер след Балканската и Първата световна война, Михов постъпва на работа във Варненската търговска камара. С нейната кратковременна помощ заминава за чужбина, където остава цели 12 години, където издирва из книгохранилищата на Мюнхен, Париж и Лондон извори за историята на България.
Преглежда 80 хиляди тома - книги, периодични издания и справочници, прави извадки и описания на около 15 хиляди от тях.
От 1936 г. до 1957 г. с кратки прекъсвания д-р Михов живее и работи в Свищов, където по покана на първия ректор проф. Д. Бъров дава своя принос за изграждане на библиотеката на Висшето търговско училище "А. Д. Ценов", в която оставя 17 тома библиографско наследство.
Особено значим е трудът му "Библиография на статиите в немската, английската, френската и италианската периодика върху Турция и България".
Почитан и тачен в чужбина, д-р Михов едва през 1947 г. получава признание у нас - избран е за член на БАН, а през 1952 г. е удостоен с орден "Кирил и Методий" първа степен.
Умира в София на 5 април 1962 година 85-годишна възраст.  

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google