Наука История Откъде идваме, накъде вървим

balgari.bg

Откъде идваме, накъде вървим

На тези въпроси отговаря с методите на науката проф. Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология на БАН.
Йорданов е роден на 6 октомври 1938 г. в семейство на учители.
Завършва медицина в столицата през 1963 г. Учи при двамата на най-големи анатоми - професорите Милко Балан и Димитър Кадаков, по-късно е и техен асистент. Започва работа в Института по морфология при БАН през 1968 г.
От 1987 г. завежда секция "Антропология", а от 1991 г. е директор на института. Основател е на Българското антропологично дружество. Преподава във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", в Нов български университет и в Югозападния университет "Неофит Рилски".
Има девет монографии и над двеста публикации.
Правил е три изложби - една в американския град Атланта, през 1987 г., и две в София. В експозициите представя физическите типове на обитателите на нашите земи през вековете, сведения за заболяванията и травмите, оставили следи върху костите им, и лечебните и ритуалните въздействия върху тях.
Проф. Йордан Йорданов е автор на пластичните антропологични реконструкции на главата на някои от най-емблематичните за пътя на България личности - Калоян, Самуил, Мостич, Раковски, Каравелов... Иначе общо възстановените от него образи са повече от 70, сред тях има хора от различни епохи и етноси. Разработките на проф. Йорданов дават мащабна картина на развитието физическите белези на населението, обитавало нашите земи от най-дълбока древност до днес.

Любопитни факти от проучванията на проф. Йорданов има във вестник "Стандарт", интервю с учения помества www.blitz.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google