Наука История С грижа за опазването на стара София

balgari.bg

С грижа за опазването на стара София

altМагдалина Станчева е родена в София на 6 септември 1924 година. Завършва класическия отдел на Първа софийска девическа гимназия, дипломира се по специалностите "Класическа филология" и "История" в софийския университет.
Още като студентка Станчева се включва в спасителните археологически разкопки на столичния център, наложени от новото строителство след бомбардировките. През 1952 г. е назначена за старши уредник в новосъздадения Музей за история на София, където работи до пенсионирането си в продължение на 32 години. Участва в проучвания и в Софийско и в други региони на страната. От 1953 г. ръководи Археологическия отдел на музея.
През 50-те, 60-те и 70-те години Магдалина Станчева се бори да спаси от унищожение много археологически обекти чрез обявяването им за паметници на културата. Участва в различни обществени инициативи и организации, като Софийското дружество на историците, дружество "Сердика-Средец-София", Клуба на приятелите на софийската архитектура, Гражданско сдружение "Света София".
Публикува в списанията "София" и "Музеи и паметници на културата", както и в изданията на БАН "Известия на Археологическия институт", "Известия на Българското историческо дружество" и др.
С нейно участие са издадени сборници, албуми, пътеводители, научнопопулярни издания.
Основните теми, на които посвещава научния си интерес доцент Магдалина Станчева, са историята и археологията на София, музейното дело, консервацията, конфликта между урбанизма и археологическото наследство, проблеми на античната и средновековната култура, разкриване и запазване на паметници, тракийска история и изкуство. Библиографията й съдържа над 600 заглавия, сред които няколко монографични изследвания.
От началото на 70-те години е делегат на Българския национален комитет на ИКОМ в Париж. Членува в Комитета за световно културно наследство и шест години е негов вицепрезидент. Като делегат на България към Комитета за световно наследство Магдалина Станчева внася за предложения български паметници да бъдат включени в списъка за закрила на ЮНЕСКО.
Магдалина Станчева е преподавала в СУ, в Художествената академия и в Нов български университет, където през 1990 г. създава програмата "Културно наследство" и води курсове до 2004 година.
Носителка е на много отличия и награди: орден "Кирил и Методий" І и ІІ степен, Втора международна награда от Форума на европейските музеи в Холандия и др. След 1990 е доброволен консултант към Министерството на културата и Народното събрание по изработване на закони и правилници за културното наследство, както и по създаването на нови музейни експозиции.
На НБУ доцент Станчева дарява личната си научна библиотека.

Източник: www.nbu.bg

Интервю с Магдалина Станчева помества e-vestnik.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google