Наука История Колекционер на фолклорни богатства

balgari.bg

Колекционер на фолклорни богатства

Кузман Шапкарев е роден в Охрид на 1 февруари 1834 година.
Първоначалното си образование получава в родния си град, негов учител е вуйчо му А. Стрезов. През 1854 г. заедно с него Шапкарев открива частно училище. Работи като учител по гръцки и български език в Струга, Охрид Прилеп, Кукуш, Битоля. Основава мъжка и девическа гимназия в Солун.
През 1884 година Кузман Шапкарев живее в Пловдив, нотариус е в Окръжния съд в Сливен (1887) и Стара Загора, съдия във Враца и Орхание (днес Ботевград).
Сътрудничи на вестник "Македония", "Право", на списание "Читалище" и други периодични издания.
Ценител и познавач е на миналото, обичаите, езика на своя роден край.
През 1863 година Шапкарев се жени за най-голямата дъщеря на Димитър Миладинов - Елисавета.
Най-значимото книжовно дело на възрожденеца енциклопедист е сборникът "Български народни умотворения" (1891-1894), който съдържа 1300 песни, 280 приказки, описания на народни обичаи и облекла.
За нуждите на просветното дело Шапкарев издава и няколко учебни помагала, сред които "Българский буквар", "Голяма българска читанка", "Кратко землеописание за малички детца", "Кратка священа повестница от ветхийт и новий завет", "Майчин язик". Изследовател е на делото на братя Миладинови, през 1894-та публикува "Материали за животоописанието на братя Х. Миладинови, Димитрия и Константина. С прибавлнение нещо и за живота на Нака С. Станишев". Същата година печата и "Материали за историята на възражданието българщината в Македония от 1854 до 1884 година."
Шапкарев умира на 18 март 1909 година в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google