Наука История Богослов и писател

balgari.bg

Богослов и писател

Архимандрит Серафим

Архимандрит Серафим е богослов, духовен писател и поет, оставил богато и вдъхновено духовно и научно наследство.
Роден през 1912 г. в Горно Броди, Серско, със светско име Стоян Алексиев.
Учи в софийската Духовна семинария и в Старокатолическия богословски факултет в Берн (Швейцария), след това преподава в продължение на десетилетия в духовните семинарии в София и Пловдив, а от 1960 до 1969 г. - и в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, където е доцент в Катедрата по догматическо богословие.

Монашество приема през 1940 г. , а три години по-късно е ръкоположен за йеромонах. През 1947 г. е въведен в архимандритски сан и поема ръководството на културно-просветния отдел при Светия синод в на Българската православна църква.
Поради несъгласие с календарната промяна и с членуването на Българската православна църква в Световния съвет на църквите през 1969 г. архимандрит Серафим преустановява преподавателската си дейност и се оттегля в манастира "Покров Богодородичен" в столичния квартал "Княжево". Тук духовният мъж остава до края на живота си.
На 26 януари 1993 година архимандрит Серафим си отива от този свят.
Книжовното му наследство включва повече от 20 съчинения, сред които "Беседи за живота след живота", "Болна и здрава мистика", "Духовният живот на православния християнин", "Гордост и смирение", "Смисълът на страданията", "Православие и икуменизъм". В тези творби архимандрит Серафим ратува за чиста православна вяра и спазване на повелите на християнството в живота на всеки човек.
Автор е и на изследвания за живота на Константин-Кирил Философ, отец Паисий, Иван Рилски, цар Борис Трети, свети Серафим Саровски.
"Изкачваш ли се нагоре по пътеката на гордостта, ще паднеш по-низко и от животните! А слизаш ли по стълбата на смирението, ще станеш ангелоподобен и ще се издигнеш до небето!", пише архимандрит Серафим в една от книгите си.

Източник: http://pravoslavie.domainbg.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google