Наука История В дълбините на историята

balgari.bg

В дълбините на историята

Проф. Георги Бакалов е роден в Неврокоп (днес Гоце Делчев) на 15 май 1943 година.
През 1971 г. завършва с отличие Историческия факултет на Софийския университет. До 1975 г. е научен сътрудник в Института по балканистика при БАН в секция "Византия и балканските народи през средновековието".
От 1973 до 1975 г. е хоноруван асистент по история на Византия в СУ. От 1975 г. до днес преподава в Историческия факултет на университета. През 1981 г. Бакалов защитава докторат на тема "Титулатурата на средновековните български царе и византийската титуларна практика". През 1995 г. получава професорско звание с хабилитационния труд "Византия. Културно-политически очерци". Специализира в Института по Югоизточна Европа в Букурещ, Солунския университет "Аристотел" и Центъра по византийски проучвания в Солун.
През периода 1986-1990 г. е заместник-директор на Центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев" при СУ. От 1993 до края на 1999 г. е декан на Историческия факултет. През ноември 2003-та е избран за заместник-ректор по научноизследователската дейност на Софийския университет.
Чете лекции по история на Византия, византийска култура и обща история на Християнската църква в Югозападния университет, в Пловдивския университет и във ВТУ.
През 2009-а проф. Георги Бакалов оглави Държавна агенция "Архиви". Директор е на Научния център за изследване на българите на фондация "Тангра-ТанНакРа" и главен редактор на списание "Български векове". Автор е на шест книги (четири от тях - в съавторство), 150 статии и студии и 14 учебници и учебни помагала за средното и висшето училище.
Удостоен е с орден "Св. св. Кирил и Методий" I степен и почетен знак на Софийския университет със синя лента.
Проф. Бакалов почина на 22 юни 2012 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю с проф. Бакалов помества вестник "Стандарт"

За последните си проучвания за произхода на българите професорът разказва в "Шоуто на Слави"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google