Наука География Първият ни тектоник

balgari.bg

Първият ни тектоник

Професор Стефан Бончев Иванов, първият ни тектоник, е роден в Габрово на 30 януари 1870 година. Учи в прочутата Априловска гимназия, ученик е на Васил Карагьозов, който му преподава дескриптивна геометрия и за когото по-късно си спомня с огромно уважение.
През 1891-ва Стефан Бончев завършва природни науки в Женева, връща се в България и започва работа като учител в Хасково.
Изучава Хасковския край и написва първата си научна работа. Изработва геоложка карта, която показва на Пловдивския панаир и благодарение на нея получава стипендия за специализация по тектоника в Цюрих и Мюнхен.
След завръщането си отново работи като учител. През 1920 г. е избран за професор - ръководител на Катедрата по геология и палеонтология на Софийски университет, която ръководи до 1940 г. Води курсовете по обща геология, исторична геология, извори и минерални находища, рудни находища, геология на България.
Проф. Стефан Бончев изследва Западна Стара планина и най-вече Искърския пролом. Открива Свогенския антрацитен въглищен басейн. Инициатор е на геологическо проучване на България през 1930 година. Започва създаването на геоложка карта на България и е един от основателите на Българско геологическо дружество.
Стефан Бончев умира на 21 февруари 1947 година.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google