Наука Математика Вторият космонавт

balgari.bg

Вторият космонавт

Александър Александров е роден на 1 декември 1951 година в Омуртаг.
Той става вторият български космонавт, лети на борда на руския космически кораб "Союз ТМ-5" заедно с командира на полета Анатолий Соловьов и бординженерa Виктор Савиних. Звездното пътешествие на Александров продължава от 7 до 17 юни 1988 г.
Александър Александров завършва специалност летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в бойните части на Военновъздушните сили като пилот на изтребител бомбардировач. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките в Москва. Получава научна степен "кандидат на техническите науки" (сега доктор).
През 1977 г. Александров e избран за космонавт във втората група от програмата "Интеркосмос" заедно с�Георги Иванов. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка. Готви се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на Георги Иванов. През юни 1988 г. става вторият българин, излетял в Космоса. По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти. Експериментите са разработени от Института за космически изследвания при БАН с ръководител акад. Димитър Мишев. По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с тогавашния ръководител на държавата Тодор Живков, предаван директно по Българската телевизия.
Александър Александров е военен летец първи клас, удостоен е със званието "Заслужил летец", нотиле е на орден "Стара планина". През 2002 г. му е присвоено военно звание бригаден генерал.

Гледайте видео тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google