Наука Математика Математик начело на БАН

balgari.bg

Математик начело на БАН

Новият председател на БАН - акад. Стефан Додунеков, е роден на 5 септември 1945 г. в Килифарево. Завършва математика в Софийския университет. Доктор на математическите науки. Работи в БАН от 1981 г. Академик е от 2008 г. Директор е на Института по математика и информатика на БАН.
Научните му интереси са в областта на алгебрата, теорията на числата, комбинаторните конфигурации, алгебричната и комбинаторната теория на кодирането, защитата на данни. Участник и ръководител на 11 научни проекта, както и на проекти по договори на ИМИ-БАН с институти и вузове в Русия, в Линчопинг (Швеция), в Германия, в Унгария, в Белгия.
Над 35 години преподава в СУ, ВТУ, Бургаския свободен университет, ЮЗУ, НПМГ, Стопанската академия - Свищов. Чел е лекции в Швеция.
Притежава 15 авторски свидетелства за изобретения, автор е на 124 статии, 3 книги, 12 учебника и учебни пособия за средните училища.
Бил е председател на комисията в МОН за изработване на ДОИ и на програмите по математика за средните училища. Член е на Съюза на математиците в България и на няколко професионални организации в чужбина, на редколегиите на български и международни научни списания.Акад. Додунеков оглави БАН през 2012-а. Неговите приоритети за развитието на Академията са създаването на иновативни клъстъри, на високотехнологични инкубатори и на центрове за трансфер на технологии. Математикът смята, че в БАН трябва да се създаде "система за публична научнопопулярна информация от агенционен тип - своебразна "научна БТА". По думите му тази система ще предлага "ежедневна лента от кратки анотации" за това, което правят учените.
Акад. Додунеков ни напусна внезапно на 5 август 2012-а.

Интервю с учения помества "Дневник"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google