Наука Математика За геометрията с любов

balgari.bg

За геометрията с любов

Професор д-р Димитър Табаков - родоначалникът на българската геометрия, е роден на 21 ноември 1879 г. в Сливен.
Завършва прогимназиално образование с отличие в родния си град и продължава в Сливенската мъжка гимназия.
Голямо влияние оказват върху него учителите му по математика Антон Шоурек и Тодор Монин.
След като завършва Първа софийска мъжка гимназия, Димитър Табаков печели конкурса за стипендия и през следващите четири години е студент във Физико-математическия факултет на университета. През 1903 г. е изпратен на двегодишна специализация по геометрия в чужбина. Първата година Табаков посещава лекциите на при проф. Теодор Райе в Страсбург. През втората слуша лекции по диференциални уравнения и анализ в Нанси.
Започва работа като асистент по геометрия в Софийския университет, като едновременно с това преподава и в Първа софийска мъжка гимназия. По-късно, когато Софийският университет езакрит, Димитър Табаков е учител в Сливенската мъжка гимназия.
След Балканската и Първата световна война, през 1920-а, математикът се връща към работата си в Софийския университет. Печели конкурс за редовен доцент в Катедрата по геометрия. По-късно, след смъртта на своя учител проф. Антон Шоурек (1926 г.), Табаков оглавява катедрата. В СУ Табаков чете лекции по всички геометрични дисциплини.
Проф. Димитър Табаков е първият български математик, публикувал в чуждестранно научно издание - още през 1905-а, докато специализира в университета в Нанси.
Автор е множество монографии и статии, както и на учебници по аналитична, дескриптивна, проективна и диференциална геометрия.
През 1929-а става доктор на Университета в Пиза.
След пенсионирането си през 1948 г. проф. Табаков преподава още няколко години, след което се оттегля в родния си Сливен.
Почива на 24 февруари 1973 г. на 93 години.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google