Наука Математика Създател на образователна система

balgari.bg

Създател на образователна система

Благовест Сендов

Благовест Сендов роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград.
През 1956 г. завършва математика в СУ. През 1960-1961-ва специализира числени методи в Москва.
От 1962 до 1968 г. е доцент по числени методи в СУ, професор по математика е от 1968 г.
През периода 1970-1973 г. Благовест Сендов е декан на Факултета по математика в СУ., а от 1973 до 1979 г. - ректор на СУ.
Член-кореспондент (от 1974 до 1981 г.), действителен член (академик, от 1981-ва), председател (1988-1991-ва) на БАН.
Депутат в 36-ото, 37-ото и 38-ото НС с листата на БСП. Председател на 37-ото народно събрание.
От 2002-ра е посланик на България в Япония.
Акад. Сендов е работил по 200 научни публикации в областта на теорията на апроксимациите, компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия и др., а така също и по седем монографии и над трийсет учебника.
Освен с политическите и научните си изяви, Благовест Сендов е известен и с образователния експеримент "Проблемна група по образованието".
Инициативата Сендов започва, докато е ректор на Софийски университет.
ПГО е образователна система, въведена експериментално в 30 училища след решение на пленум по образованието през 1979 г. Системата предлага нови методи на обучение, както и с промяна в учебното съдържание по класове.
Част от изучаваните предмети от масовата образователната система са обединени, например предметът "Природа" обединява биология, химия, физика и география, а "Чета, пиша, смятам" - математика, български език и литература. От първи клас се учи програмиране, като за целта се използва популярният за образователни нужди език "Лого". Обучението се провежда целодневно. До V клас учениците не са писмено оценявани. В някои класове децата започват обучение на 6-годишна възраст според разработената от Благовест Сендов образователна система.

Източник: bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google