Наука Математика Благородник по дух

balgari.bg

Благородник по дух

Георги Брадистилов

Георги Брадистилов е роден на 12 октомври 1904 г. в Панагюрище.
През 1927 година завършва математика в Софийския университет.
През периода 1931-1932 г. специализира в Сорбоната при Жак Адамар и Ели Картан, а през 1937-1938-а - в Мюнхенския университет при Арнолд Зомерфелд и Константин Каратеодори.
През 1938 година Брадистилов защитава докторат в университета в Мюнхен, а през 1958-а - дисертация за звание "доктор на математическите науки" в СУ "Свети Климент Охридски".

В Софийския университет Брадистилов е редовен асистент и частен доцент по диференциално и интегрално смятане от 1940 година.
В Държавната политехника отива през 1945-та. Там е извънреден професор и ръководи Катедра "Приложна математика". Редовен професор по висша математика става през 1945-а.
През периода 1945-1947 г. проф. Брадистилов е декан на Строителния факултет в Политехниката, а през 1947-1948 - неин ректор.
От 1962 до 1966 г. е ректор на Машинно-електротехническия институт, преименуван през 1965 г. на Висш машинно-електротехнически институт. Тук Брадистилов е ръководител на Катедра "Висша математика" до 1971 г.
Избран е за член-кореспондент на БАН през 1967 г.
Проф. Брадистилов има огромен принос в областта на нелинейните диференциални уравнения и техните приложения в механиката и техниката, на нелинейните трептения и устойчивост, при описването и изучаването на електростатичния потенциал (в тази област Брадистилов работи съвместно с проф. Иван Странски). Основоположник е на национална научна школа по нелинейните трептения, както и на редица приложни клонове на висшата математика.
Автор на повече от 100 публикации (15 от които - в чужбина), съавтор е на основните учебници и ръководства по висша математика за инженери (близо 40) и на книгите: "Матрично смятане" и "Операционно смятане".
Лауреат е на орден "Кирил и Методий" - I степен.
Колеги и студенти на проф. Брадистилов го описват като пословично дисциплиниран, акуратен и изключително взискателен човек и преподавател. Любимата му тема за разговор е математиката. Естет, любител на планината, Брадистилов сам се грижи за своята градина.
Чувството му за хумор е дало храна на хиляди студентски анекдоти.
Проф. Брадистилов умира на 18 юли 1977 г.

Източник: bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google