Наука Биология Биолог и генетик

balgari.bg

Биолог и генетик

Акад. Дончо Костов Стоянов е роден на 19 юни 1097 г. в с. Локорско.
Завършва средно образование в София, а по-късно получава стипендия и заминава за Германия, където завършва агрономство и защитава докторска дисертация в Университета в град Хале през 1924 г.
След завръщането си в родината Костов става асистент в Агрономическия факултет на Софийския университет, а през 1926 г. получава стипендия от Рокфелеровата фондация и работи в Харвардския университет в САЩ в лабораторията на проф. Йист.
По покана на големия руски генетик Н. И. Вавилов в периода 1932-1939 г. Дончо Костов работи в Института по растениевъдство в Санкт Петербург и в Института по генетика в Москва, където ръководи лабораторията по междувидова хибридизация.
През 1939-а се прибира в България и е директор на Централния земеделски изследователски институт и ръководител на катедрата по дарвинизъм, генетика и селекция при Агрономическия факултет на Софийския университет. През 1947 г. основава Института по приложна биология и развитие на организмите при БАН.
Кръгът от научните интереси на акад. Костов е изключително широк, обхваща основни проблеми на генетиката, цитогенетиката, цитологията и имуногенетиката. Голям е приносът му за изясняване причините на междувидовата несъвместимост и хибридния произход на културните видове Nicotiana tabacum, Nicotiana rustica и Nicotiana eastii.
Той пръв доказва съществуването на спонтанни наследствени тумори при растенията, станали известни като "тумори на Костов". През 1930 г. са публикувани приоритетните му проучвания върху дисковидната структура на гигантските хромозоми при Drosophila melanogaster.
Върхово постижение на талантливия учен е монографията "Цитогенетика на род Nicotiana" (1941-1943), за която получава международната премия "Бернардини", присъждана за най-добър научен труд по тютюна.
През своята научна кариера Дончо Костов публикува над 200 научни труда и получава признанието на световната научна общност. Той полага основите, върху които се развиват генетиката и селекцията на растенията в България, а резултатите от неговата научна дейност се ползват с признанието на учените от целия свят.
Акад. Дончо Костов умира на 9 август 1949 г.

От http://ig.bas.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google