Наука Биология Млад учен развъжда екзотично растение

balgari.bg

Млад учен развъжда екзотично растение

Най-младият доцент у нас - Милен Георгиев, спечели тазгодишната голяма награда за млад учен "Питагор".
33-годишният биолог е номиниран от Института по микробиология "Стефан Ангелов" (филиал Пловдив) към БАН за работата си в областта на растителните биотехнологии. За последните три години изследванията на доц. Георгиев са фокусирани върху биосинтеза на ценното за фармацията растение дяволски нокът и някои ендемични за България растителни видове. Дяволският нокът се среща само в пустинята Калахари и е известен с противовъзпалителните си свойства. Растението е трето в класацията на най-използваните култури за производство на лекарства в Германия, у нас доц. Георгиев го развъжда инвитро.
Доц. Милен Георгиев има 18 публикации в престижни научни издания. Младият учен е специализирал в Германия, а сега е стипендиант по програмата "Мария Кюри" на ЕС в Университета на Лайден, Холандия. Член е на Европейската Федерация по биотехнологии и на Американското химично дружество.
Статуетката  "Питагор", дело на Вежди Рашидов, бе придружена от чек за 10 хиляди лева. 
 
Източник: www.maritsa.com
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google