Наука Физика Машинен инженер начело на БАН

balgari.bg

Машинен инженер начело на БАН

Акад. Стефан Воденичаров, новият председател на БАН, е роден на 1 септември 1944 г. в София.
През 1968 г. завършва Техническия университет със специалност "Машинен инженер". През 1991 г. защитава професорска титла, а от 2004-та е член-кореспондент на Академията. Избран е за академик през 2012 г.
Преди да стане председател на БАН, акад. Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски".
Научните му изследвания са в областтана механиката на разрушаване на твърдото тяло, материалознанието и технологията на машиностроителните материали, методите за контролиране и изпитване на материали и апаратура.
Акад. Стефан Воденичаров е ръководил 207 проекти и договори по програми на Европейския съюз, НАТО и Международната агенция за атомна енергетика, както и на договори с български правителствени и стопански организации.
Участва в работата на Съвета за образование и наука към Президента на Република България, Комисията за ядрена безопасност към Агенцията за ядрено регулиране, Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерски съвет и др. Оглавява Националния съвет по икономическа политика към УС на Българската стопанска камара.
Член е на Американската асоциация по металургия, Американския институт по аеронавтика и астронавтика, Европейската асоциация на аерокосмическите и отбранителни индустрии.
Акад. Воденичаров е носител на почетен знак "Марин Дринов" за значителни заслуги към БАН. Записан е в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство. Носител е на Голямата награда на Българската стопанска камара за създаването на серия високотехнологични продукти, обезпечаващи националната сигурност.
На 6 февруари 2013-а акад. Воденичаров стана министър на образованието и науката в кабинета Борисов.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google