Наука Физика Ядрен физик от световен мащаб

balgari.bg

Ядрен физик от световен мащаб

Акад. Матей Матеев, един от най-изтъкнатите български физици, е роден на 10 април 1940 г. в София. Завършва ядрена физика в СУ през 1963 г.
През 1967 г. специализира в Международния център по теоретична физика в Триест, Италия.
От 1971 до 1980 г. работи в Лабораторията по теоретична физика на Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна, където защитава докторска дисертация.
Акад. Матеев е бил ръководител на Катедрата по теоретична физика, декан на факултета, зам.-ректор на университета, председател на Комитета за наука преди 1989 г.
В първото правителство на Андрей Луканов през 1990 г. Матеев е поканен за зам.-министър на просветата, а във второто вече е министър. Същия пост заема и в коалиционното правителство на Димитър Попов.
Под негово ръководство е разработен Законът за народната просвета, приет от Великото народно събрание през 1991 г.
През 2003 г. е избран за академик по физически науки на БАН.
Акад. Матеев е дългогодишен председател на Съюза на физиците в България и радетел за създаването на Национална фондация за фундаментални изследвания.
Бил е главен редактор на Bulgarian Journal of Physics, член на редакционната колегия на Balkan Physics Letters и вицепрезидент на Балканския физически съюз.
От 1980 г. чете едни от най-посещаваните лекционни курсове във Физическия факултет на Софийския университет.
Акад. Матей Матеев ръководи българската група учени, поканена да работи по пускането на големия адронен колайдер в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария.
Активното включване на страната ни в експерименталната и теоретичната работа на организацията е по заслуга именно на акад. Матеев.
Той е член на Комисията за сътрудничество на България с ЦЕРН, член на Съвета на ЦЕРН и научен представител на страната в периода 1999-2000 г.
Автор е на над 100 научни публикации. През 2009 г. е удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен.
Матей Матеев умира на 25 юли 2010-а при автомобилна катастрофа.

Още - на www.segabg.com
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google