Наука Физика Наш учен пази САЩ от ядрен тероризъм

balgari.bg

Наш учен пази САЩ от ядрен тероризъм

altЗа втори път д-р Валентин Йорданов стана носител на престижна международна награда за приложни изследвания. Учените от световна величина наричат приза "Оскар" за изобретение. Той се присъжда всяка година на сто високотехнологични продукта с приложение в различни области.
Валентин Йорданов е роден в Полски Тръмбеш, но от 19 г. живее в Америка.

Наскоро нашият учен бе отличен с международната награда за портативен апарат за рентгеново-флуоресцентен анализ. "С това устройство може да се измери например какво е количеството на олово в боята, използвана при китайските детски играчки. Уредът се долепя до предмета и отчита съдържанието на тежкия метал", обяснява ученият.
Валентин Йорданов е завършил инженерна физика в Софийския университет. През 1983 г. започва работа като научен сътрудник в урановата индустрия. За три години успява да разработи уреди за търсене на уран, които надминават по параметри устройствата, внасяни от Канада. Бил е асистент по ядрена електроника към катедра "Атомна физика" на СУ "Св. Климент Охридски".
Наред с преподавателската дейност Йорданов създава и уникална апаратура и експериментални установки за радиационни измервания. С тях е участвал в установяването на количествените показатели на радиацията у нас след чернобилската авария.
Шеметната кариера на даровития българин продължава през 1989 г., когато печели конкурс на Международната агенция за атомна енергия и три месеца работи в Националната лаборатория на САЩ в Лос Аламос, където е създадена първата атомна бомба.
След година Валентин Йорданов защитава докторантура в университета на Мичиган. През март 1994 г. пише дисертация по радиационни измервания и получава докторска степен по ядрен инженеринг. С научната си работа българинът поставя основите на ново направление в изработването на ядрени инструменти.
През 1994 г. става старши научен сътрудник за фирмата "Амптек", Масачузетс. Там разработва радиационни измервателни инструменти за ВВС на САЩ. Йорданов е носител на специална награда на Директората за космически летателни апарати на ведомството. Участва в разработките на термоелектрически охлаждаеми детектори. Един от тях е изпратен на Марс и работи безотказно по време на мисията "Марс Патфайндър" през 1997 г.
После Валентин Йорданов основава собствена консултантска фирма със седалище в Лос Аламос, Ню Мексико. Дейността й е в областта на ядрената електроника, рентгеновата апаратура и разработката на радиационни детектори.
Ученият бизнесмен работи по различни проекти за космически инструменти, апарати за ядрени електроцентрали, по устройства, свързани с националната сигурност на САЩ. Негови клиенти са големи фирми за радиационна апаратура, както и национални лаборатории, университети, държавни учреждения. Йорданов има над 10 изобретения и 9 патента. Създадени от него уреди се използват като детектори за ядрени материали.
Заедно с великотърновска фирма д-р Йорданов развива производство на електронни платки за ядрени инструменти. Специфичната продукция ще заминава за САЩ, Белгия и Холандия.
Освен блестящ учен Валентин Йорданов е и щедър дарител, учредитле е на фонд, разполагащ с 100 хиляди долара. Йорданов спонсорира ежегоден летен лагер по астрономия у нас. Неведнъж е правил дарения на СУ - оборудване на стойност няколко десетки хиляди евро. На СОУ "Цанко Церковски" в родния си град е предоставил мултимедиен комплекс.

Веселина Ангелова
 

 

Коментари  

 
#1 Свилен 2016-07-04 09:53
Почит и поклон пред този човек. Дано все повече негови последователи се нагърбят с нелеката задача да развият потенциала на българската младеж с подобни инициативи и спонсорство.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google