Наука Физика Сред върховете на световната наука

balgari.bg

Сред върховете на световната наука

altКогато на 20 юли 1969 г. командирът на "Аполо 11" Нийл Армстронг стъпва на Луната, в списъка на учените с принос към успеха са и имената на двама българи - Виден Табаков и Джон Ночев.
Виден Табаков се ражда във видинското село Стакевци през 1921 година. Баща му е заможен търговец. Виден завършва гимназията във Видин и през 1939-а се записва да следва машинно инженерство в Прага.
В чешката столица Табаков учи един семестър, но след идването на Хитлер студентите чужденци трябвало да се прехвърлят в германския университет тук. Младият българин вече владее френски и руски, за да продължи следването, научава и немски.
Преподавателите му препоръчват докторантура в Берлин - заради високия му успех и интересите в областта на авиацията.

Докато подготвя доктората си, Табаков преподава в университета и заедно с това работи с човека, конструирал първия самолетен турбореактивен двигател - Ханс фон Охайн, и с Вернер фон Браун, баща на немското ракетостроене и създател на ракетите "Фау-1" и "Фау-2".
Табаков завършва докторантурата си през 1945 г. След края на войната Фон Браун и част от екипа му заминават за САЩ, но Табаков се оказва нежелан в Америка, защото е от комунистическа държава. Затова заедно с други немски учени се мести в Аржентина, където участва в разработването на първия свръхзвуков самолет на южноамериканската страна.
Три години по-късно Виден Табаков отива в САЩ при Вернер фон Браун.
През 1958 г., когато в САЩ е създадена НАСА, Табаков започва работа в университета в Синсинати, където преподава аерокосмическо инженерство. Много скоро българският гений вече работи по проекти на американската космическа агенция. Първите му задачи са свързани с опитите около изстрелването на космическите ракети "Сатурн", едни от най-мощните, правени дотогава за нуждите на програма "Аполо". Проф. Табаков изследва материал, издържащ на 6000 градуса по Фаренхайт, който трябва да служи като съпротивление за отблъскване на огнената струя от реактивния двигател при излитане на ракетата.
В Университета в Синсинати българинът поставя началото на докторска програма по космонавтика, в която през годините се обучават повече от 50 докторанти и над 200 магистри.
Научните интереси на проф. Табаков са свързани с разкриване на причините за ерозията и уврежданията на турбодвигателите. Последните му научни проекти включват изследвания за Военоморските сили на САЩ, за "Дженерал електрик", "Проктър енд Гембъл", "Ролс Ройс", "Тексако".
Изнася лекции по целия свят, член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери.

Източник: www.24chasa.bg


 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google