Наука Физика Българин "заснема" частицата Господ

balgari.bg

Българин "заснема" частицата Господ

 

altИнж. Константин Абаджиев е роден през 1940 година в София. Завършва машинно инженерство в Прага, работи в Минстрой - София, а след 1989-а известно време се занимава с дърводелство.
По-късно започва работа в Института за ядрени изследвания и ядрена енергия към БАН. През 1999 година Абаджиев постъпва в Института за ядрена физика в италианския град Бари. Тук задачата на нашия инженер е да да разработи устойчиви плоски камери.
Днес българинът работи в лабораторията на ЦЕРН (Европейския център за ядрени изследвания) край Женева. Там е монтирал камерите, с които ще бъде видяна "божествената частица", смятана за майка на вселената. Това трябва да стане в Големия адронен ускорител чрез имитиране на Големия взрив, когато частици ще се сблъскат със скорост, равняваща се на 99.999999 % от скоростта на светлината.
В ЦЕРН Абаджиев е сред 2000-те специалисти от 40 страни, работещи по експеримента.
Камерите, разработени от инж. Абаджиев и италианския му колега Клементе, ще се използват при един от 5-те експеримента, които ще бъдат извършени на сто метра под земята. Става дума за експеримент от физиката на високите енергии, чрез който се изследват или откриват нови микрочастици в атмосферата.
"Камерата" на Абаджиев всъщност е детектор. По проекта инж. Абаджиев работи от 1999-а. Камерите му са са плоски конструкции с височина 5 см и размери 1.5 на 2.5 и 2.5 на 2.5 метра. Те са рамки от алуминиеви пръти и неръждаема стомана. В нея има бакелитни плоскости, а под и над тях - медни плоскости, които са двата проводника на кондензатор. Между тях има нефтен газ. Устройството се състои от електронни платки и всяко преминаване на частици се отчита. По кабел сигналът се отправя към компютри, които обработват данните.
Първата камера на Абаджиев е произведена през 2001 г., а последната - през 2004 г., тогава започва и монтажът на устройствата в ЦЕРН. 120 от общо 480 камери са произведени от Института за ядрени изследвания и ядрена енергия към БАН.

Източник: www.24chasa.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google