Наука Физика Той хвърли мост между теорията на относителността и класическата механика

balgari.bg

Той хвърли мост между теорията на относителността и класическата механика

Георги Манев е роден на 15 януари 1884 година (по стар стил) във Велико Търново. Завършва реалния отдел на Търновската мъжка гимназия, след което продължава образованието си във Висшето училище (днес СУ) в София. Във Физико-математическия факултет на университета изучава специалността математика и физика, а през свободното си време работи.
През 1906-а, след завършването на университета, Манев издържа успешно държавен изпит за учителска правоспособност по математика и започва работа като учител по физика и математика в гимназията, в която е учил, в старата столица.
Министерството на народното просвещение го изпраща да специализира теоретична физика в Тулуза през 1912-1913 година.

Като офицер Георги Манев участва в Балканската и в Първата световна война.
След войните преподава в Софийския университет в продължение на четвърт век. През 1920-а печели конкурс за доцент по математическа физика и е избран за редовен доцент. Назначен е с царски указ (на снимката) на 21 април 1921 година.
Пет години по-късно е назначен за извънреден професор при Катедрата по теоретична физика, а през 1935-а е избран за професор. Декан е на Физико-математическия факултет (1926-1927 и 1930-1931), ректор на Софийския университет (1936-1937) и министър на народното просвещение във втория кабинет на Георги Кьосеиванов (24 януари - 14 ноември 1938 г.).
Като ректор проф. Манев се бори за запазване на автономията на университета.
За времето, през което е начело на университета, нито един студент не е изключен заради  политическите си убеждения.
За кратката си политическа кариера проф. Манев осигурява средства за нова сграда на Физико-математическия факултет, започва строеж на университетска печатница, въвежда нов подбор на кандидат-студенти и нови места за студенти физици, държавен заем за увеличение на заплатите на учителите, поддържа организирането на изложби на немска, руска и съветска литература.
След политическите промени през 1944 г. Манев е уволнен и въпреки че от началото на 1948 г. правата му да бъде държавен служител са възстановени, за него не се намира място за редовен професор по физика във Физико-математическия факултет на СУ.
Георги Манев обаче продължава да работи върху университетските си учебници до смъртта си през 1965 г.
Според физици, астрономи и математици гравитационният модел, разработен от Георги Манев, обяснява физическата реалност по-добре от класическия Нютонов модел. Моделът Манев обединява много проблеми от астрономията, небесната механика, класическата механика, атомната физика и хвърля мост между теорията на относителността и класическата механика.
Професор Георги Манев е носител на ордените "За гражданска заслуга" втора степен и "Св. Александър" четвърта степен.
Доайенът на физиката умира на 15 юли 1965 година.

Източник: http://mail.issp.bas.bg/lab/ephi/Museum/Manev/GM01-page3.html

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google