Наука Физика Изследователят на земята

balgari.bg

Изследователят на земята

Първият наш учен, изследвал българските почви - Никола Пушкаров, е роден на 14 декември 1874 година в Пирдоп. Основното си образование завършва в родния си град, гимназия завършва в София, след което работи като учител в село Мирково. От 1898 до 1901 година следва естествени науки в Софийския университет.
После Пушкаров преподава в Скопската българска гимназия, тук става и член на ВМОРО и по-късно - председател на Скопския революционен комитет. Преди началото на Илинденско-Преображенското въстание довежда от България чета от 18 души, които пренасят 100 кг динамит и 200 бомби. При избухването на въстанието Пушкаров е началник на въстаническите сили в Скопски окръг, участва и в новосформирана чета, която взривява линията при Новачене и военна композиция с 32 вагона дерайлира. На 3 и 5 август четата разбива турско охранително отделение на моста на река Вардар и влизат в сражение във Ветърския манастир.
На 20 август четата се оттегля в Кюстендил.
Никола Пушкаров сформира нова чета, с която оттново влиза в Македония - към Крива паланка, а през октомври се връща в България.
В родината Пушкаров се посвещава на научна работа. Проучва почвените типове и торопотребността им, създава първата почвена карта на България. Това свое дело завършва през 1931 г.
Родната къща на Никола Пушкаров в Пирдоп днес е музей, неговото име носи Институтът по почвознание в столицата.
Починал е на 19 февруари 1943 година в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google