Наука Физика С принос в изследването на лазера

balgari.bg

С принос в изследването на лазера

Никола Съботинов е роден на 13 септември 1941 г. в Бургас.
Завършил е физика в Софийския университет през 1967 година. Защитава докторска дисертация по квантова електроника през 1976 г., както и дисертации "Върху някои изследвания и непрекъснато генериращи хелий-кадмиеви и хелий-селенови лазери" и "Лазер с пари на меден бромид".
Ръководител е на лабораторията "Лазери с метални пари" от 1987 г. и на направление "Лазерна физика и физика на атомите, молекулите и плазмата" от 2007 г.
Заместник-председател е на БАН от 1996 до 2008 г., а неин председател - от 18 март 2008 г.
През 2003 година е избран за академик.
Сред научните постижения на акад. Съботинов са създаването и изследването на лазера с пари на меден бромид, откриването на ефекта на водорода в медно-халогенидните лазери и в лазерите на медни атоми, изобретяването на спиралния кух катод.
Акад. Никола Съботинов е автор на над триста научни публикации, сред които шест учебника, две монографии, множество научни доклади, изнесени по време на конференции у нас и в чужбина.
Съботинов участва в Програма "Наука за мир" на НАТО.
Носител е на орден "Марин Дринов" и на медал "Република България".

Информацията е от сайта на БАН

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google