Наука Физика От Брестовица през Ханой до Хънтсвил

balgari.bg

От Брестовица през Ханой до Хънтсвил

Петър Петров

На 21 октомври 1919 г. в село Брестовица, Пловдивско, се ражда синът на свещеноиконом Димитър Петров - Петър.
Завършва основно образование в родното си село и постъпва в Пловдивската духовна семинария.
Ненавършил и 20 години, заминава за Франция и се записва в Чуждестранния легион. Участвал е в сраженията при Линията Мажино през 1939 г. Пленен от германските войници, прекарва известно време в лагер в Полша, след което - през 1941-ва - се връща в родината.
Служи в Гвардейската рота при двореца. Непосредствено след 9 септември 1944 г. (от страх да не бъде съден като "враг на народа") емигрира в Германия.

Там учи в Мюнхенския университет. Бакалавърска степен получава в Дармщат, а в Щутгарт през 1947 г. се дипломира като магистър-електроинженер и машинен инженер. Едновременно с ученето Петров се занимава и с корабна архитектура, като участва при изработването на над 60 лодки.
През 1950 г. Петър Петров се мести в Канада. В Торонто започва работа във фирма, която изпълнява авиационни проекти за покритие на Арктическия кръг. Участва в проекти за изграждането на американските военновъздушни бази при Гуус Бей, Лабрадор и при Туле, Гренландия.
На шестата година от престоя си на американския континент Петър Петров отива в Азия - във Виетнам проектира мостове, сгради и електроцентрали. След Азия съдбата го отвежда в Африка, сетне отново е в Индокитай.
Не знаем как точно Петър Петров попада в американските институти, работещи по космическите програми. Не е известно и дали има връзка между името на яхтата му - "Джемини", и участието му в проектирането на първия двуместен космически кораб на САЩ - "Джемини"...
В корпорацията "Харис" го включват към групата, работеща над метеорологични и комуникационни спътници. После българинът организира отдел за полупроводници, а през 1959 г. става ръководител на инженерния департамент. Негова е заслугата да бъдат разработени системи за ранно метеорологично прогнозиране.
През 1963 г. се премества в Хънтсвил. Тогава е извикан от Вернер фон Браун за участие в проекта на нова ракета към Сатурн за програмата "Аполо".
През 1968 г. основава "Кеър Електрикс". Използва познанията си от технологичните проекти на НАСА за разработката на първия в света безжичен сърдечен монитор. Година по-късно изобретява и първия дигитален ръчен часовник, наречен "Пулсар". Моделът се е продавал по това време за сумата от 2100 щатски долара, а един от първите все още е изложен в Смитсоновия институт.
През 1975 г. Петров заедно със сина си основава "Ей Ди Ес Инвайрънментъл Сървисес", производител на компютъризирана апаратура за измерване на замърсяване на околната среда.
Следвайки своите интереси в корабоплаването, той модернизира катамарана си "Джемини II". Лий Тейлър на езерото Гюнтерсвил през 1967 г. поставя с тази лодка световен рекорд за бързина във вода.
Комунистическият режим в България издава задочна смъртна присъда за изобретателя. По-късно тя е отменена.
Петър Петров умира на 27 февруари 2003 г. в Хънтсвил, Алабама.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google