Наука Химия Български химик е Нобелов експерт

balgari.bg

Български химик е Нобелов експерт

Акад. Иван Юхновски е химик със световно признание.
Роден е на 12 август 1937 в София. Завършва Висшия химико-технологичен институт в столицата със специалност "Органичен синтез, лекарствени препарати и високомолекулни съединения". Работи над 40 години в Българската академия на науките, а 24 години преподава в Софийския университет.
През 1997-а става академик на БАН.
От 1999-а до 2004-та акад. Юхновски е председател на Националния съвет "Научни изследвания". През 1998 г. става секретар на Междуведомствената комисия по космически изследвания към Министерския съвет.
Акад. Иван Юхновски е преизбиран четири пъти за председател на БАН, за първи мандат - на 8 април 1996-а. При четвъртото си преизбиране през февруари 2008-а подава оставка.
Акад. Юхновски е член на Европейската академия за наука, изкуство и литература в Париж, експерт е в Нобеловия комитет по химия и Почетен доктор на Пловдивския университет и на ВСУ.
Световноизвестен е с приноса си в спектрохимията и строежа на органичните съединения. Автор е на много технологии и патенти.
Носител е на орден "Стара планина" първа степен.

Интервю с Иван Юхновски помества www.blitz.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google