Наука Медицина Писма в бутилка

balgari.bg

Писма в бутилка

"Бащата" на българската "Нептунова поща" д-р Георги Икономов е роден на 7 март 1923 г. в Кюстендил. Завършва медицина в София през 1947 г. През 1952-ра създава физкултурен диспансер в Русе. Четири години по-късно открива първия пещерен санаториум в пещера Орлова чука за лечение на астматично болни. През 1958 г. д-р Икономов става майстор на спорта по туризъм.
Научните изследвания на Икономов са в областта на гемелологията (наука за близнаците). Инициатор е на Първия международен симпозиум по гемелология, проведен в Рим през 1969 г. Там получава най-голямата награда на Института по генетика и гемелология "Грегор Мендел". Световно признат специалист е българинът в областта на спелеотерапията (пещерното лечение) и терапия субтуранея (подземното лечение) на бронхиалната астма. Организира пещерен санаториум за деца им чужбшина - в Хомбасецката пещера в Чехословакия, през 1968-а.
За разработките си в тази област е удостоен с медал "Анджей Снядецки" от Ягелонския университет - Полша.
У нас д-р Икономов прави и пещерните санаториуми Магура І и ІІ - през 1971 и 1973 година.
Като рентгенолог антрополог той въвежда в България палеопатологията (наука за болестите на хората от древността). От 1978 г. се занимава с ихтиорентгенология.�В областта на спортната медицина изследва микротравматизма.
Основател е на първия картинг-клуб в България при МК "Кремиковци". Годината е 1963-та.�
Интересът на д-р Георги Икономов към "писмата в бутилка" датира от детските му години. Първото си "Нептуново писмо" пуска в Струма. Като участъков и военен лекар праща "водни" послания по реките Места, Вит, Марица, Тунджа, Дунав.
Своя дебют в световната "Нептунова поща" Икономов прави през 1978 г., когато е корабен лекар на траулера "Физалия". Тогава е осъществена първата позивна серия "Ф-СЗА-78" (111 бутилки) в Северозападния Атлантик, в териториалните води на САЩ и Канада.
На следващата година пуска нови 111 писма от траулера "Офелия" край Британските острови и Ирландия.
Следват послания в бутилки от траулера "Пингвин" - в Северния ледовит океан, от танкера "Камчия" - в Средиземно море, в териториалните води на Африка и Европа (цели 11 111 на брой), от пасажерския кораб "Латвия" в Черно море, после - Куба, отново по Дунав, по Днепър и др.
Д-р Икономов е "писал" във водите на три реки на Северна Корея, на две езера на Балканите, а в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава само за един месец (август) хвърля в океана 1300 бутилки, а за една година - 11 111 бутилки, с което надминава четири пъти дотогавашния световен рекорд на д-р Тайти от Шотландия.
През септември 1996 г. д-р Икономов получава едно изключително признание. Издателството на Книгата на рекордите "Гинес" му изпраща цветна диплома, която удостоверява, че е включен в Книгата за 1997 г. на 17-а страница под № 212097. По този повод заедно с дъщеря си Анета, преподавателка в Държавния университет в Богота и в колумбийския институт "Карл и Куерло", организират продължителна експедиция по долината на река Амазонка. Заедно с южноамериканските си колеги хвърлят в Амазонка 777 бутилки. Посланието, поставено в тях, призовава за мир между хората на Земята, за чисти води и за хармония между всички религии.
22 222 бутилки послания е хвърлил досега в Световния океан създателят на българската "Нептунова поща".
На писмата му в бутилка отговарят хора от цял свят. Отговорите, които е получил, докторът представя на седем изложби в София. Издава и книгата "Българският Нептун и неговата поща", в която описва подробно историята от пътешествията си.
Като журналист д-р Георги Икономов има над 1000 статии за научни постижения. Автор е на повече от 400 научни публикации, направил е 32 научнопопулярни филма на медицинска и спортна тематика. Автор е на първата карта на пещерите в България, изготвена през 1958 година.
Член е на Световната федерация по спортна медицина, на Международния съюз по спелеология, на Световната асоциация по гемелология. е Носител на орден "Кирил и Методий" І степен и на полския медал "Николай Коперник".

Любопитно за уникалния българин разказват http://e-vestnik.bg и http://old.duma.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google