Наука Медицина "Бащата" на лактобацилус булгарикус

balgari.bg

"Бащата" на лактобацилус булгарикус

Стамен Григоров

Д-р Стамен Григоров е роден в село Студен извор, Трънско, на 27 октомври 1878 година.
Завършва гимназия в София. Следва естествени науки в Монпелие и медицина в Женева. Тогава там преподава бактериология известният професор Масол. Той оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научни занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България.

През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Той го нарича Бацил А. По-късно микроорганизмът е наречен Лактобацилус булгарикус, в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.
Публикацията в престижното швейцарско медицинско списание "Revue Medicale de la Suisse Romande" заслужено предизвиква интереса на целия световен научен елит. Д-р Стамен Григоров докладва своите резултати в Пастьоровия институт по микробиология в Париж. Ръководството на института възлага на бъдещия лауреат на Нобелова награда за медицина и физиология Иля Мечников да потвърди докладваните данни. Мечников потвърждава резултатите на д-р Григоров и въз основа на тях изгражда своята теория за стареенето.
На д-р Стамен Григоров са предложени редица престижни постове - професор в Женевския университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Паоло и други. Той отказва и в края на 1905 г. се връща в своето отечество. Започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън.
След завръщането си започва изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина. Негова статия по темата излиза на 29 декември 1906 г. в парижкото списание "La presse medicale".
През Балканската война заминава на фронта, където е военен лекар. В края на войната е демобилизиран и се завръща към предишната си работа в Трън. По време на Междусъюзническата война в битката на Калиманско поле е ранен неговият брат - Христо Григоров. Въпреки усилията на Стамен брат му умира от раните си.
През Първата световна война д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. В Петричко се бори с избухналата холерна епидемия. Награден е с орден "За храброст" и златен медал "Червен кръст".
В периода 1922-1924 г. изпробва противотуберкулозната си ваксина в клиниката на проф. Парашкев Стоянов в Александровска болница в София. Работи във Велико Търново, Горна Оряховица, Провадия и Варна.
След 1935 г. продължава изследванията на туберкулозата в Италия. Завръща се в България през 1944 година, а работата му в Италия е продължена от сина му д-р Александър Григоров.
Почива на 27 октомври 1945 г. в Елин Пелин.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google