Наука Медицина По-известен във Франция, отколкото у нас

balgari.bg

По-известен във Франция, отколкото у нас

alt

Проф. Боян Христофоров е роден на 11 септември 1936 година в София.
10-годишен е, когато напуска страната заедно със своите родители. Баща му - проф. Петър Христофоров, известен специалист по романска филология и познавач на Шатобриан, чете цикъл лекции в Германия и Франция, а по-късно семейството се установява в Париж. Българската държава осъдила младия Боян на смърт, защото не се явил, когато му била изпратена повиквателна за казармата.
Образованието си Христофоров завършва във френската столица, тук се дипломира и по медицина, специализира гастроентерология и до ден днешен работи в клиника "Кушен" в Париж.
Като възрастен Христофоров вижда родината си едва през 1971-ва.
След 1990-а си идва в България поне веднъж в годината. На него се дължат връзките между наши и френски медици от организацията "Лекари без граници".
Световноизвестният хирург е председател на Френското дружество по диктология. Съпругата му - Ан дьо Колбер, е потомка на финансовия министър на Краля слънце - Луи Четиринайсети. Ан е художничка, запленена от красотата на Родопите и от българските народни песни.
Семейството Христофорови развиват широка благотворителна дейност, част от която са медицински специализации в Белгия и Франция на български студенти.

Източници: www.standartnews.com и "1000 причини да се гордеем, че сме българи". Фондация "Българска гордост". София. 2008

Етикети:
 

Коментари  

 
#1  Живко Жиков 2013-01-13 22:40
проф.Христофоров е един изключителен Българин и истински патриот в съвременната история на България!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google