Наука Медицина Енциклопедистът

balgari.bg

Енциклопедистът

altВасил Берон е роден през 1824 година в Котел в семейството на Стоян Хаджибончев, търговец на добитък. Майка му Жейна е сестра на просветния деец Петър Берон.
Васил е най-малкото от седемте деца на възрожденската фамилия. Расте като будно и ученолюбиво момче. Учи в начално училище в родния си град, открито още през 1819 г. от жеравненеца Райно Попович, който въвежда усвоения от него в букурещкото елинско училище взаимен метод на обучение. После Васил се записва в прочутото гръцко училище на Куручешме в Истанбул, където учи със Сава Доброплодни, Иван Добровски и Съби Стойков. Тук младият котленец слуша лекции по класическа философия и литература, по етика, риторика и богословие, логика, география, физика и химия, учи френски и арабски език. Именно тогава очите на младия Берон се отварят за необходимостта от образователно издигане на българите. През 1842 г. 18-годишният Васил се записва в Ришельовската гимназия в Одеса. Тук той се запознава с дейността на Васил Априлов и Николай Палаузов, с трудовете на Юрий Венелин.
Д-р Васил Берон е сред първите българи, завършили медицина. Специализирал е в болниците във Виена, Париж и Берлин. Практикува в Букурещ до Кримската война, когато работи в руска военнополева болница. След края на войната се установява в Търново. Тук се утвърждава като лекар и аптекар, но енциклопедичният му дух го тласка към науката за миналото - именно той започва първите археологически разкопки на историческите хълмове Царевец и Трапезица.
През 1864 г. става директор на Болградската гимназия. Шест години по-късно се връща в Търново, за да поеме отново училищното и църковното настоятелство и да възстанови лекарската си практика. Учредява археологическо дружество.
След Освобождението д-р Берон е депутат в Учредителното събрание, първи председател на Общинския съвет и временно изпълняващ длъжността кмет на В. Търново. Три години е директор на мъжката гимназия "Свети Кирил", сега Хуманитарна гимназия, без да получава заплата и издържа многолюдното си семейство от лекарска практика.
През 1887-а излиза книгата му "Археологически и исторически изследвания", събрала резултатите от проучванията му в старата столица.
Д-р Васил Берон умира на 24 септември 1909-а в София.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за възрожденеца по повод юбилейните му годишнини разказва http://www1.dariknews.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google