Наука Медицина Вирусологът

balgari.bg

Вирусологът

altПроф. Радка Аргирова, завеждащ лабораторията по ретровируси в Националния център по заразни и паразитни болести, е родена на 4 ноември 1944 година в с. Ковачевец, Разградско.
Завършва Висшия медицински институт в София, а след това - и редовна аспирантура по ретровируси в Москва.
Работила е в БАН.
През 1985 г. на симпозиум в Хамбург получава от д-р Робърт Гало (един от откривателите на СПИН) вируса и го внася в България с експериментална и научна цел. Две години по-късно организира първата централна лаборатория по СПИН у нас.
В продължение на два мандата д-р Аргирова представя страните от Централна и Източна Европа като член на управителния съвет на Глобалната програма на ООН по СПИН към Световната здравна организация. През 1995-1997 г. е зам.-министър на здравеопазването в кабинета на Жан Виденов.
Д-р Аргирова е член на Българското дружество по вирусология, Българското дружество по биохимия и биофизика, Нюйоркската академия на науките, Международното общество по СПИН, Европейското клинично общество по СПИН.
Тя е автор на единствената българска частна медицинска експертиза на защитата по делото срещу българските медици в Либия.

Интервюта с д-р Аргирова поместват http://e-vestnik.bg и www.monitor.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google