Наука Медицина Забравеният учен

balgari.bg

Забравеният учен

Шестият сърдечен тон е българското научно постижение на XX век, избрано от зрителите на БНТ с 57.18 процент в рамките на кампанията "Българските събития на двайсети век".
Шестият тон на сърцето е първото откритие в българската медицина.
Ученият, който го дари на света, е проф. д-р Иван Митев, дългогодишен директор на Института по педиатрия.
Иван Митев е роден в село Крушовица, близо до Оряхово. През 1974-та беловласият медик усеща в сърцето на пациент странен тон, различен от познатите и описани дотогава. Като всеки опитен специалист отначало се усъмнява в себе си. Проверява внимателно стотици пациенти - дали наистина се долавя нещо различно. С наличната по онова време техника успява да регистрира тона. Това е единственият тон, който се улавя на необичайно място в сърцето - в систолата. Няма го при всички хора, открива се при някои здрави, както и при различни заболявания. "Вижда се" и на фонокардиография. Неговата загадка така и не е изяснена докрай, тъй като кардиолозите вече използват нови, революционни методи за диагностика на сърцето.
Държавата обаче почита откритието по нестандартен начин - издава пощенска марка "VI тон на сърцето". Марката става много популярна, след като я публикува елитно западно списание по кардиология, тя е единствената марка в света, посветена на кардиологията.
Проф. Иван Митев умира през 2006-а.

Още за наследството на проф. Митев - на www.monitor.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google