Наука Медицина Магьосникът лекар

balgari.bg

Магьосникът лекар

Проф. д-р Чудомир Начев се ражда на 24 февруари 1936 година в София. Завършва Висшия медицински институт в столицата, специализира във Великобритания, Виена, Дюселдорф и Париж.
Член е на Кралския колеж на лекарите във Великобритания, както и на други престижни международни организации.
Ръководил е Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести при Медицинския университет в София, след напускането на която завежда клиниката по вътрешни болести на УМБАЛ "Света Анна".
Проф. Начев ще остане сред водещите специалисти у нас в областта на вътрешните болести и кардиологията.
Има огромен научен принос в изследванията на поведението на повърхностните вени и в анализа на ритъмните нарушения на сърцето. Разработва метод и компютърни устройства за дълбоко проникване в регулацията на сърцето.
Негово дело е цял нова глава в медицината - за ролята на особен вид белтък при артериалната хипертония. Създател на четиринайсет лекарствени препарата. Ръководи създаването на нови технологии за млечни продукти без вредна съставка, един от внедрителите в производството на сиренето "Здраве".
Основател е на Българската национална академия по медицина. В качеството си на неин президент в периода 1992-2003 година създава и ръководи над 100 симпозиума в различни области на медицината, които се превръжат в движеща сила на продължаващото медицинско образование у нас.
Академик Чудомир Начев почина на 23 август 2005-а. Посмъртно бе удостоен с орден "Стара планина".

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google