Наука Медицина Откривателят на "чудото на сърцето"

balgari.bg

Откривателят на "чудото на сърцето"

Д-р Емил Близнаков е роден на 26 юли 1926 година в стражишкото село Камен. Неговият баща, д-р Георги Близнаков, е бил известен лекар, рентгенолог и акушерогинеколог, майка му - Параскева Близнакова, е детска учителка.
Емил е единствено дете на семейството. Основното си образование получава в родното си село, а след преместване на семейството в Горна Оряховица завършва там гимназия. С желание да продължи професията на баща си Емил Близнаков се записва да учи медицина в Софийския университет. След завършване на образованието си през 1953 г. специализира медицинска микробиология, имунология и обществено здраве.
До 1955 г. работи в ХЕИ - Пирдоп, а през следващите четири години е научен сътрудник - микробиолог, в Института по епидемиология и микробиология в София, както и гостуващ учен в Научен институт "Гамалея" към Академията на медицинските науки в Москва.
През 1961 г. д-р Близнаков заминава за САЩ. В Америка повече от четирийсет години ръководи изследвания в различни области на биомедицината, включително и клинични опити. Започвайки като старши изследовател в New England Institute, д-р Близнаков става негов президент през 1976 г. След това преминава в Lupus Reasearch Foundation, като е президент на компанията от 1981 до 1988 г. От 1988-а до смъртта си д-р Близнаков е консултант към индустриални, фармацевтични, издателски и държавни фирми в САЩ, Европа и Япония.
Отвъд океана българският изследовател натрупва опит в скрининга на противоракови и противоинфекциозни вещества, в предклиничната и клиничната токсикологична оценка. Написва няколко книги, публикувани в САЩ, Германия, Великобритания и др.
Още в началото на своята кариера Близнаков се заема с проучвания на коензима Q10 и особено на свойствата му, повишаващи имунитета. Голяма част от живота си българският учен посвещава на изследването на коензим Q10 и в научни среди е считан за най-добре осведомения експерт по Q10. Неговите изследвания, доказващи връзката между коензима и реактивността на имунната система при инфекции, неоплазия и остаряване, сега са широко приети. Книгата му "Чудодейната хранителна добавка - Коензим Q10" ("The Miracle Nutrient Coenzym Q10") е бестселър през 80-години на двайсети век. Тъй като сърдечният мускул пръв "усеща" липсата на коензима и пръв подобрява дейността си при добавянето му към храната, наричат откритието на българина "чудото на сърцето".
Д-р Близнаков е член на Кралското научно дружество за тропическа медицина - Великобритания, както и на Американската медицинска асоциация, Американската федерация за клинични изследвания, Нюйоркската академия на науките и Международната асоциация за биомедицинска геронтология.
Доктор Емил Близнаков умира във Флорида през септември 2003 г.

Информацията ни е редоставена от г-н Димитър Димитров

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google