Наука Езикознание Гуруто на съвременната лингвистична наука

balgari.bg

Гуруто на съвременната лингвистична наука

Проф. Владко Мурдаров е роден на 16 април 1948 г. в София. През 1967 г. завършва Гимназията с изучаване на немски език в столицата, а през 1971 г. - българска филология с втора специалност немска филология в Софийския университет.
От 1971 г. Мурдаров работи в Института за български език. През 1972 г. получава стипендията "Готфрид фон Хердер" на германската фондация FVS и през 1973-1974 г. пише дисертацията си в Института по славистика на Виенския университет. През 1975 г. получава степента "доктор по философия" на Виенския университет.
През 1987 г. става старши научен сътрудник. По това време води семинарни занимания в Софийския университет.
От 1981-1984 г. е лектор по български език в университетите в Залцбург и Виена. През 1989 г. е гост-професор в Залцбургския университет. През периода 1991-1995 г. е директор на Българския културен институт в Австрия "Дом Витгенщайн".
След завръщането си в България продължава работата си в Института за български език към БАН и подновява четенето на лекции по всички езиковедски дисциплини в НАТФИЗ.
От 1996 г. е избран за член на Управителния съвет на Българската академия на науките, където остава до пролетта на 1999 г. През 1997 г. е избран за член на Комисията по филологически науки и изкуства към Висшата атестационна комисия, а от 1999 г. е неин заместник-председател.
От 2000 до края на 2002 г. година е член на Управителния съвет на Националния фонд "Култура", а от 2001 г. до 2004 г. е член на Обществено-експертния съвет по културата към Столичната община. През есента на 2003 г. е избран за главен редактор на списание "Български език", а от 2005 г. е член на редакционната колегия на списание „Език и литература“.
През 1999 г. защищава дисертация и получава научната степен "доктор на филологическите науки", а две години по-късно става професор.
Специализирал е в Мюнхен и Виена. 
Проф. Владко Мурдаров е автора на петнайсет книги, сред които "Съвременни словообразувателни процеси" (1983), "Виена и началото на българската езикословна наука" (1988), "Начини за употреба на словото" (1989), "Мюнхен и развитието на българското езикознание" (1991), "Из историята на новобългарския книжовен език и на науката за него" (2002) и др.
Автор на справочника "Слято, полуслято, разделно писане" (1976) и на Речник на слятото, полуслятото и разделното писане за 21. век (2003).
Съавтор на няколко големи труда като Правописен речник на съвременния български книжовен език, "История на новобългарския книжовен език", "Български език и пунктуация". Съсъставител е на сборниците "Граматика на грешките", "Главоболия с чуждите думи", "Писане по правилата" и др.
Научните му публикации - статии, студии, съобщения, научнопопулярните му материали и художествените му преводи са общо над 840.
Дълги години проф. Мурдаров е автор и водещ на телевизионно предаване за езика.
Превежда от немски език и редактира езиковедска, философска и театроведска литература.
Носител е на Почетен кръст за наука и изкуство на Република Австрия, награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос към българската книжовност и др.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google