Наука Езикознание Забравен копривщенец е автор на първата ни енциклопедия

balgari.bg

Забравен копривщенец е автор на първата ни енциклопедия

Създателят на първата българска енциклопедия - "Енциклопедически речник", Лука Касъров е роден на 24 юни 1854 г. в Копривщица.
Дипломира се като бакалавър на изкуствата от Робърт колеж в Цариград.
От 1893 г. живее в Пловдив и работи като гимназиален учител, главен библиотекар и поддиректор на Пловдивската библиотека.
Работата като библиотекар подтиква Касъров да създаде "Пълен български речник", който все още не е отпечатан. Ръкописът, състоящ се от 4232 страници, се пази в архива на НБ "Иван Вазов" в Пловдив. Тук се съхранява и "Служебен списък", издаден на Лука Касъров от дирекцията на Пловдивската девическа гимназия. В него са описани всички книги, които е създал и при чието съставяне е взел участие.
Уникалният "Енциклопедически речник" на копривщенеца излиза в три тома. Отпечатан е в Пловдив през 1899-а (първи том), 1905-а (втори) и 1907-а (трети) в печатницата на Димитър Манчов.
На титулната страница на изданието пише, че то съдържа: "1. Сведения исторически, биографически, географически, научни, литературни, митологически, библийски и други; 2. Чужди думи, употребителни в книжовния ни език; 3. Наши си книжовни думи, които мъчно се разбират."
Днес епохалният труд е достъпен онлайн.
Забравеният учен лексикограф умира в родната Копривщица на 8 май 1916 г.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google