Наука Езикознание За граматиката - с любов

balgari.bg

За граматиката - с любов

Александър Теодоров - БаланАлександър Теодоров-Балан е роден в село Кубей, Бесарабия, на 27 октомври 1859 г.
Родното му село днес е в Украйна.
Балан произхожда от семейство на българи преселници.
Младият Александър Теодоров учи в Прага и Лайпциг и завършва славянска филология в Прага с докторат за труда "За звука ь в новобългарския език".
През 1884 г. се установява в София и четири години работи в Министерството на народното просвещение. После преподава славянска етнография, диалектология и история на българския език във Висшето педагогическо училище (днес СУ "Св. Климент Охридски").
От 1893 г. е професор и ръководител на Катедрата по българска и славянска литература и Катедрата по българска литература.
Проф. Балан е първият ректор на университета, избран е на 29 януари 1889 г.
В края на деветнайсети и в началото на двайсети век Балан е деловодител на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките). От 1939 г. е почетен доктор на Софийски университет и действителен член на БАН.
От 1907 г. до 1910 г. е главен секретар на Българската екзархия.
Александър Теодоров-Балан е един от създателите на българското туристическо движение, дългогодишен председател на Българското туристическо дружество и редактор на сп. "Български турист".
Основно място в научните му занимания заемат изследванията, посветени на граматическия строеж на българския език, особеностите на българската звукова система, борбата с чуждиците, обогатяването на езика с народни думи и др. Автор е на "Нова българска граматика", "Борба за съвременен правопис", "Нова българска граматика за всякого" и др.
Работи и в областта на литературната история. На литературноисторически проблеми са посветени най-известните му трудове "Паисий Хилендарски. История славянобългарская" (1762), "Софроний Врачански", "Кирил и Методий. Жития".
Научното наследство на акад. Балан е 866 книги, студии, статии и бележки, от които 310 са посветени на българския език.
Негов принос в съвременния български език са думите: възглед, дейност, заплаха, излет, летовище, общувам, поява, предимство, становище, съвпадеж, творба, украса, усет и др.
Академикът изповядва умереност във всичко освен в любовта към родината.
Велик майстор е във Великата българска масонска ложа.
Денят му е винаги строго разпределен. Не обича шумните компании.
Сред приятелите му са Елин Пелин, Николай Лилиев, Петър Динеков.
Александър Теодоров - Балан, умира на 12 февруари 1959 г., почти на сто години.

От www.bg-history.info

Още - на http://liternet.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.