Наука Литературознание Изследователят на древни литератури

balgari.bg

Изследователят на древни литератури

Проф. Богдан Богданов е роден на 2 ноември 1940 в София. Завършва класическа филология в Софийския университет през 1963-та и преподава класически езици, антична и западноевропейска литература във Великотърновския университет.
През 1969 г. Богданов става асистент по класическа филология в Софийския университет. През 1978 г. специализира в Атинския университет, а през 1983-та става доцент по класическа филология в СУ. През 1984-та специализира в Амстердамския университет, а през 1985-а получава научната степен доктор на филологическите науки. От 1987 до 1989 е зам.-декан на Факултета по класически и нови филологии в СУ. През 1989-а става професор по класическа филология в Софийския университет, като от 1989 до 1991 г. оглавява Катедрата по класическа филология.
През 1990-а проф. Богдан Богданов учредява и председателства Дружество за нов български университет, а през 1991-ва създава Нов български университет. До 1995-а е ректор на НБУ, а след това - председател на Настоятелството.
Проф. Богаднов е сред учредителите на Фондация "Отворено общество", председател е на нейния Управителния съвет (до 1997). Извънреден и пълномощен посланик на България в Република Гърция е от 1991 до 1993 г.
През 1997-а е член на Съвета за национално развитие при Президента на Република България и става председател на Балканската асоциация на семиотичните дружества.
Сред изследванията на Богданов, превърнали се в настолна книга на поколения филолози, са "Мит и литература", "Старогръцката литература", "История на старогръцката култура", "Романът - античен и съвременен", "Литературата на елинизма", "От Омир до Еврипид".
Проф. Богданов е носител е на Ордена на Феникса за мисията си като посланик на България в Гърция и на наградата за евроинтеграция "Европа - предай нататък". Почетен член е на българо-гръцкото дружество "Отец Паисий". Удостоен е с орден "Стара планина" първа степен през 2010 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google