Наука Литературознание По пътя към недостижимата Итака

balgari.bg

По пътя към недостижимата Итака

Идеологът на Българския Великден проф. Тончо Жечев е роден на 6 юли 1929 г. в с. Дивдядово (днес - квартал на Шумен). Там завършва гимназия и учи право в Софийския университет, но след дипломирането си не се насочва към адвокатска или съдийска кариера. Желанието му да работи в областта на литературата най-напред го отвежда в сп. "Родна реч", където е зам.-главен редактор през 1959 г. След това заминава за Москва, където през 1962-ра защитава дисертация на тема "Проблеми на съвременния български роман".
Връща се у нас и работи като завеждащ отдел "Критика" на сп. "Септември", по-късно е и негов главен редактор. През 1991 г. по идея на Тончо Жечев изданието продължава да излиза под името "Летописи".
През 1974 г. Тончо Жечев става директор на Института за литература.
Отличен познавач на античната философия и литература, Жечев изучава и славянските литератури, особено руската класика, историята на православието, народопсихологията.
Той е сред учените, които се интересуват от мястото на Бога в живота и нравствеността ни, от силата на българските ни корени, от дуни на неосъществени одисеевци, които искат да пътуват и да срещнат света, но и да се върнат отново у дома.
Тончо Жечев е автор на над 400 научни статии и студии, сред които "Съвременни образи и идеи", "Идеи на прозата", "Критически погледи", "Литература и общество", "Род и родно място", "Въведение в изучаването на новата българска литература", "Лебеда и смъртта", "Болки от текущото", "Какво иска свободата", на романа "Историята и теориите на един Пигмалион".
Многостранна, задълбочена и оригинална изследователска мисъл влага Жечев в неголямата по обем, но щироко дискутирана книга "Митът за Одисей", излязла най-напред на страниците на сп. "Септември", а през 1985 г. и като самостоятелно издание.
Фундаменталният труд на Тончо Жечев "Българският Великден, или Страстите български", излязъл през 1975 г. и претърпял няколко издания и многобройни преводи в чужбина, е събитие в културния живот на България. В тази книга Тончо Жечев изследва Цариградския кръг и ролята му в борбите за църковна независимост като важен етап в Българското Възраждане.
Според учения съвременният човек е наранен от високите технологии и стреса, липсва му мотивация да открие своето класическо човешко място в бъдните цивилизации.
"Троя е достижима, все така недостижима е Итака", пише големият мислител, сякаш предчувствайки емиграционните вълни, отнесли млади и интелигенти българи далеч от родината.
Тончо Жечев умира на 23 февруари 2000 г. в София.


Още за големия хуманитарист - във вестник "Сега"
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google