Наука Литературознание Историк на идеите в литературата

balgari.bg

Историк на идеите в литературата

Литературният историк и критик проф. д-р Галин Тиханов е роден 12 юни 1964 г. в Ловеч.
Завършва немската езикова гимназия в родния си град (1983). Завършва бакалавърска степен по английска филология и културология и магистърска - по славистика в Софийския университет. Защитава докторат на тема "Жанр и жанрово съзнание на ранния български модернизъм" в СУ през 1996-а и по философия в Оксфорд с тема "Бахтин и Лукач: теорията на романа като социална философия" през 1998-а.
Преподавателската си работа започва н Софийския университет.
Работи като изследовател по руска и германска история на идеите в Мъртън Колидж, Оксфорд (1997-2000).
Преподава сравнително литературознание в Ланкастърския университет от 2003 до 2007 година, а от 2007-а до 2011-а е професор по история на идеите в Университета в Манчестър, където е съдиректор на Изследователския институт за постпросвещенски култури.
От 2011-а проф. Галин Тиханов е професор по сравнително литературознание в колежа "Куин Мери", Лондонски университет.
Бил е гост преподавател по сравнително литературознание в Йейл (2007) и по история на идеите в Университета на Санкт Гален (2011).
Член е на издателските съвети на Manchester University Press, Arcadia, Comparative Critical Studies, Slavonica, Primerjalna knjizevnost, Brill Balkan Studies и Durham Modern Languages Series.
Печелил е изследователски стипендии на Фондация "Александър фон Хумболд", Фондация "Джордж Сорос", Wissenschaftskolleg zu Berlin и Collegium Budapest.
Неговите публикации по руска, немска и централноевропейска литература са излизали в Oxford German Studies, Oxford Slavonic Papers, Stanford Slavic Studies, Essays in Poetics, The Modern Language Review, Germano-Slavica, The Times Literary Supplement, Новое литературное обозрение и другаде.
Галин Тиханов е автор на монографиите "Тълкувания: Текстове върху българската литература след Възраждането" (1994), "Жанровото съзнание на кръга "Мисъл": към културната биография на българския модернизъм" (1998), "The master and the slave: Lukács, Bakhtin, and the ideas of their time" (2000). Съавтор и редактор на книги и статии в областта на културологията и литературознанието.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google