Наука Литературознание По-известен по света, отколкото у нас

balgari.bg

По-известен по света, отколкото у нас

Цветан Тодоров

Цветан Тодоров е роден на 1 март 1939 г. в София в семейството на библиографа Тодор Боров. Негов дядо по майчина линия е общественикът Иван Пеев-Плачков, а брат му, Иван Тодоров, е известен физик.
Цветан завършва гимназия в България и учи българска език и литература в Софийския университет. През 1963-та, на 23-годишна възраст, емигрира.
В Париж продължава образованието си. От 1987 г. ръководи Центъра за изследване на изкуствата и езиците към Френския национален център за научни изследвания, където работи от 1968 г. Негова съпруга е писателката Нанси Хюстън, имат две деца.
Цветан Тодоров е носител на наградата "Принц на Астуриас“ за обществени науки за 2008 г.
В началото на творческия си път Тодоров се интересува предимно от теория на литературата, а от 1990 г. - от историята и отношението с другия в трудни области на историята като завладяването на Централна Америка и Втората световна война.
Цветан Тодоров се утвърждава като учен с превода на руските формалисти, който значително допринася за развитието на съвременната поетика. Изследва предимно другостта на различните култури, разглежда проблема "ние и другите", споровете на хуманистите в Европа от епохата на откриването на Новия свят и процесът на колонизация.
Цветан Тодоров говори за себе си като за емигрант и се самоопределя като европеец. Размишлява за истината, злото, справедливостта, историческата памет, болката по родината, срещата на културите и заблудите на съвременните демокрации. Преосмисля живота си в България и Франция, любовта си към литературата, отдалечаването си от структурализма и от аполитичността. Обяснява своя критически хуманизъм, крайната си умереност, неприязънта си към двуполюсните модели и желязната завеса. Занимават го проблемите за допирните точки, смесването на културите, "сивите зони", търси отговор на въпроса: "Как да се живее?"

От bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google