Наука Литературознание Последният възрожденец

balgari.bg

Последният възрожденец

altСтилиян Чилингиров се ражда на 26 октомври 1881 година в Шумен.
Основно и средно образование бъдещият писател и книжовник получава в родния си град. Завършва педагогика в Софийския университет през 1909-а, след което специализира история и литература в Берлин и Лайпциг (1909-1911).
Творческото му наследство е богато в жанрово и тематично отношение. Няма област в българската словесност, в която Чилингиров да не е оставил свой собствен, макар и скромен влог. Над двайсет са трудовете му в областта на историята, етнографията, фолклора. Автор е на романа "Хляб наш насущний", негов е първият за световната поезия роман в сонети "Владо Булатов". Голяма стойност имат спомените на писателя, озаглавени "Моите съвременници".
Стилиян Чилингиров е сред основателите на Съюза на българските писатели и негов председател от 1941 до 1944 г.
Между многото му обществени отговорности са и тези на директор на Етнографския музей и Народната библиотека. По време на работата си в Народната библиотека (1916-1922) той поставя началото на българската библиография, съставя и издава библиографски указатели ("А. П. Чехов на български", "Петьофи на български" и др.) Чилингиров въвежда термините "библиографска справка" и "библиографска студия", изработва и нов правилник на библиотеката. По негова инициатива се създава и публикува каталог на библиотеката на проф. д-р Марин Дринов.
Библиотечното и читалищното дело в цялата страна му дължи много. В продължение на десетилетия Чилингиров е член на Върховния читалищен съвет, бил е и негов председател. Автор е на изследванията "Български народни читалища преди Освобождението" и "Читалищата след Освобождението". По негово предложение и с активната му подкрепа са създадени като депозитни народните библиотеки във Велико Търново (1921 г.) и Шумен (1922 г.).
Стилиян Чилингиров е не само даровит писател и амбициозен изследовател, той е и хуманист и общественик -последовател на народните будители. Неслучайно наричат Чилингиров последния възрожденец. 

Източник: www.libshumen.org

Студии на Чилингиров могат да се прочетат на liternet.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google