Наука Изкуствознание Изследователка на средновековното изкуство

balgari.bg

Изследователка на средновековното изкуство

Проф. Елка Бакалова получи годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" за 2012 година. С отличието проф. Бакалова е удостоена заради изключителния си принос в развитието на хуманитаристиката, яркото си присъствие в културния живот и заради международното признание на работата си по опазването на културното ни наследство.
Бакалова е сред най-изявените български специалисти по изкуството и културата на Средновековието и Ренесанса. Изследванията й са посветени на византийското и българското средновековно изкуство и на християнската ритуалност.
Родена е на 8 декември 1938 г.
Завършва Филологическия факултет на Московския държавен университет през 1963 г. със специалност "Руска филология". През 1964 г. завършва и Историческия факултет на Московския университет със специалност "История на изкуството" при световноизвестния византолог проф. Виктор Лазарев.
Бакалова специализира в Поатие, Бари, Кьолн, Берлин и Мюнхен със стипендия на Фондацията "Хумболт", във Виена и в Университета "Принстън".
През 1970-а Елка Бакалова започва работа като научен сътрудник в Института за изобразителни изкуства при БАН. Защитава кандидатска дисертация на тема "Стенописите в костницата на Бачковския манастир" през 1973-та. Докторската й дисертация от 1990-а пък е на тема "Аспекти на съотношението словесен текст - изображение в българското средновековие". От 1992 до 2007 година проф. Бакалова е старши научен сътрудник I степен в Института за изкуствознание при БАН. Избрана е за член-кореспондент на БАН през 2005-а. Работи в Института за фолклор към БАН.
От 2000 до 2007 г. Елка Бакалова е редовен професор в Нов български университет, департамент "История на културата".�Преподавала е в Софийски университет и във Великотърновския университет, като и в Националната художествена академия.
Изнасяла е лекции по средновековно българско и византийско изкуство в Лувъра и Сорбоната, в Принстън, "Dumbarton Oaks Research Library and Collection" във Вашингтон, в Женевския университет, в Музея на приложните изкуства във Виена, в Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк, в Ecole pratique des Hautes etudes в Париж и др.
Проф. Елка Бакалова е консултант и експерт в национални и международни организации по опазване на културното наследство. От 1994 г. е член на Българския национален комитет на ИКОМОС и експерт по художествените паметници на манастирите. От 1989 г. до 2007 г. е главен редактор на научното списание "Проблеми на изкуството".
Автор е на множество статии и монографии, сред които "Стенописите на църквата при с. Беренде", "Бачковската костница", "Манастирите в България" (в съавторство), "Роженският манастир" и др.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google