Наука Социални науки Борецът срещу кича и бездарието

balgari.bg

Борецът срещу кича и бездарието

Проф. Иван Славов е роден на 14 февруари 1928 г. в Сливен. Завършва Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1956 г., а от 1960 г. е преподавател в катедра "Философия". От 1979 г. е професор, а от 1976 г. е доктор на философските науки.
Научните му интереси са в тази областта на естетиката. Бил е посланик на Република България в Словакия (1994-1998 г.).
Автор е на книгите "Кичът", "Дилетантът", "Прекословици", "Златната решетка" (сборник вицове), "Ученически и кандидатстудентски бисери", "Речник на глупостта", "Смехотерапия - стрес - бизнес", "Джобен смехар", "Тоталният кич".
Изследва остри и злободневни въпроси от естетиката и всекидневната култура - кича, безвкусицата, деформацията на човешките нрави, автор е на монографии по Марксовото естетическо наследство.
Ненадминат търсач на забавното във всяка ситуация, надарен оратор, богат с остроумието си и любовта на студентите си, борецът срещу кича във всичките му проявления си отиде на 16 февруари 2012 година.

Още за проф. Иван Славов - на www.24chasa.bg

Интервю с естета, който не цепеше басма никому, прочетететук
 
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google