Наука Физика Световноизвестен спец по акумулаторите

balgari.bg

Световноизвестен спец по акумулаторите

Акад. Дечко Павлов, световно признаият наш учен от от Институт по електрохимия и енергийни системи на БАН, е роден на 9 септември 1930 г. в град Шипка.
През 1953 г. завършва Химикотехнологичния институт в София. Започва кариерата си в същия институт като асистент по физикохимия. Специализира в лабораторията "Мария и Пиер Кюри" към Радиевия институт в Париж (1961). През 1962 г. постъпва в Института по физикохимия на БАН.
През 1967 г. заедно с акад. Евгени Будевски създават Централна лаборатория по електрохимични източници на ток при БАН.
Същата година Павлов основава Секцията по оловни акумулатори, чийто ръководител е и днес. Постепенно Секцията се превръща в световен научен център по оловни батерии.
Изследователската дейност на акад. Павлов и екипа му е фокусирана върху процесите при анодно поляризиране на оловния електрод в сярна киселина и формирането на оловосулфатна мембрана, процесите, които протичат при технологията на изготвяне на плочите на оловния акумулатор, изучаването на елементарните процеси, които протичат на оловодвуокисните плочи на акумулатора. Учените ни разработват нови рецепти за производство на отрицателни плочи и AGM сепаратори, определят термичните ефекти при работата на оловния акумулатор.
Павлов публикува повече от 200 научни статии в международни списания, две монографии и три отдела в монографии.
Създава курс лекции върху технологията на производство на оловните акумулатори, които чете в университети и компании в Австралия, Англия, Бразилия, България, Германия, Индия, Италия, Китай, Корея, Русия, САЩ, Тайван, Турция, Финландия, Франция, Япония и др.
През 1989 г. Павлов е избран за член-кореспондент, а от 1997-а е академик.
Основател и председател е на международната конференция по оловни батерии - ЛАБАТ, която се провежда всеки три години. Член е на Елекрохимичното дружество на САЩ (ECS), на Международното електрохимично дружество (ISE), на Научния институт по батерии на Япония (ITE) и др.
Носител е на отличията "Кирил и Методий" II степен, награда от Федералното министерство на образованието на Австралия, награда от Американското електрохимично дружество, медал "Гастон Планте", Международна културна диплома за заслуги, ABIRA, САЩ, Почетен знак на БАН "Марин Дринов", "Питагор" за цялостен принос в науката.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google