Наука Физика Откривателят на фотоелектретите

balgari.bg

Откривателят на фотоелектретите

Академик Георги НаджаковГеорги Наджаков е роден в Дупница на 7 януари 1897 година. Учи математика и физика във Физико-математическия факултет на Софийския университет. Взима участие участва в Първата световна война.
Започва работа като асистент по физика във факултета, където се е обучавал.
Специализира при Пол Ланжвен и Мария Кюри. В лабораторията на Ланжвен изследва диелектрици и високоомни полупроводници с електрометрични методи. На тези изследвания се основават и първите му научни публикации, поместени в годишника на университета.
Става доцент в Катедрата по опитна физика на Физико-математическия факултет на СУ.
Чете лекции по опитна физика на студентите естественици, медици, агрономи, лесовъди и ветеринари. Като извънреден професор води курс по физически основи на електротехниката. Започва да изнася лекции по опитна физика на студентите физици, математици и химици малко преди да стане професор и титуляр на Катедрата по опитна физика.
В областта на теорията на торзионните електрометри академик Наджаков извежда обща формула за определяне на електрометричните величини при трите вида окачване на бинантния, дуантния и квадрантния електрометър.
През 1937 година академик Георги Наджаков открива явлението постоянна вътрешна фотополяризация в поликристална сяра.
Електретите, получени от него при едновременното действие на светлина и електрично поле, назовава фотоелектрети. Фотоелектретното състояние е най-голямото откритие на Георги Наджаков.
Неговото практическо значение е в използването на фотоелектретите при правенето на снимки от космически спътници, в телевизионната техника, в запаметяващите устройства, в рентгеновите дозиметри и др.
Академик Георги Наджаков е бил декан на Физико-математическия факултет и ректор на СУ.
Починал е на 24 февруари 1981 година.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google