Наука География Българската ледена епоха

balgari.bg

Българската ледена епоха

altХристо Пимпирев е роден на 13 февруари 1953-та в София. Магистърска степен по геология получава през 1978 г., през 1984 г. е вече старши асистент, от 2005 г. - професор.
Специализирал е в Богота и в Мюнхен, в тези университети, както и в университетите в Потсдам, Торонто, Сеул и др. е чел и лекции.
Директор е на Националния център за полярни изследвания от 2007 г.
Участвал е в научни експедиции до връх Ама Даблам, Непалските Хималаи, в спелеоложка експедиция в китайското карстово плато, в проект за търсене на злато във Виетнам, в научни изследвания в Колумбийските Анди, в канадско-българска експедиция на остров Елсмир, Канадска Арктика.
Доайенът на българската антарктическа програма участва още в Първата национална антарктическа експедиция през 1987-88 година, учредител и председател е на Българския антарктически институт.
Неговото име носят два обекта на остров Ливингстън, в архипелага Южни Шетландски острови - Пимпирев ледник и Пимпирев бряг.
Представител е на България в Международния научен комитет за антарктически изследвания от 1994 г. , в Консултативните съвещания по антарктическия договор от 1995 г., в Европейския полярен борд от 2001 г.
Носител е на Орден "Кирил и Методий" I степен, на юбилеен медал "Св. Климент Охридски" I степен, на Златна значка за принос в развитието на българската наука.
Проф. Пимпирев е автор и на пет научнопопулярни филма за работата на нашите антарктици.
Той е и първият българин, стъпил на Южния полюс - на 7 януари 2012-а.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Интервю с полярника помества в."Новинар"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google