Наука Химия

balgari.bg

Рецепта за наука: академично + приложно

Професор Ованес Мекенян, ръководител на Лабораторията по математична химия в университета "Асен Златаров" в Бургас, получи голямата награда за наука "Питагор 2012".
На церемония в хотел "Шератон" на 26 юни министърът на образованието Сергей Игнатов връчи на проф. Мекенян 10 хиляди лева и статуетка, дело на Вежди Рашидов.
Ръководената от проф. Мекенян университетска лаборатория произвежда продукт без аналог в световен мащаб. Водещи химически концерни в най-развитите страни на света ползват създадените тук високотехнологични софтуерни продукти и математически модели.
Млади учени пред компютри вместо лаборатории, пълни с епруветки и опитни зайчета - това е работното място на екипа на проф. Мекенян.
Тест за канцерогенност върху плъхове струва пет милиона долара и отнема две години. На екипа на професор Мекенян са необходими няколко часа, за да докаже, че химичното съединение няма токсични ефекти и може да бъде пуснато в производство.
Само в ЕС при тестове за определяне на токсичността и канцерогенността годишно се жертват близо 10 милиона опитни животни. Разходите за преодоляване само на един от токсичните ефекти - кожната алергия, се оценяват на 29 милиарда евро на година.
А математически модели, създадени от бургаските учени, спасяват хиляди опитни животни и пазят света от отровите. Софтуерните продукти на бургаския екип работят в САЩ, Канада, Австралия, Дания и Япония. Използват ги най-големите химически компании - "Проктър и Гембъл", "ЕксонМобил", "Юниливър", "Дюпонт", "Л'Ореал", "Дау кемикъл" и др. 
Прилагат се и за регулаторни цели по опазване на околната среда от държавните агенции в няколко страни.
Професорът създава своята експертиза още през 80-те години, но тя става актуална в средата на 90-те, когато Европейският парламент задължава със закон всички производители на химически продукти да ги пререгистрират, като гарантират, че нямат токсични ефекти.
Въпреки че потребителите на продукта му са извън страната, професорът предпочита да ръководи лабораторията си в Бургас. Успял е да мотивира 40 млади учени да останат да работят у нас.
Рецептата на проф. Мекенян за печеливша наука е: съчетание между академичната и приложната дейност.


Снимка: www.vesti.bg
Етикети:
 

Български химик е Нобелов експерт

Акад. Иван Юхновски е химик със световно признание.
Роден е на 12 август 1937 в София. Завършва Висшия химико-технологичен институт в столицата със специалност "Органичен синтез, лекарствени препарати и високомолекулни съединения". Работи над 40 години в Българската академия на науките, а 24 години преподава в Софийския университет.
През 1997-а става академик на БАН.
От 1999-а до 2004-та акад. Юхновски е председател на Националния съвет "Научни изследвания". През 1998 г. става секретар на Междуведомствената комисия по космически изследвания към Министерския съвет.
Акад. Иван Юхновски е преизбиран четири пъти за председател на БАН, за първи мандат - на 8 април 1996-а. При четвъртото си преизбиране през февруари 2008-а подава оставка.
Акад. Юхновски е член на Европейската академия за наука, изкуство и литература в Париж, експерт е в Нобеловия комитет по химия и Почетен доктор на Пловдивския университет и на ВСУ.
Световноизвестен е с приноса си в спектрохимията и строежа на органичните съединения. Автор е на много технологии и патенти.
Носител е на орден "Стара планина" първа степен.

Интервю с Иван Юхновски помества www.blitz.bg
Етикети:
 

Изследователят на кристалите

Иван Странски

Иван Странски е роден на 2 януари 1897 г. в София в семейството на Никола Странски, придворен аптекар, и Мария Корн, немкиня по произход. От детска възраст страда от костна туберкулоза, нелечима по онова време.
Завършва средното си образование в Първа мъжка гимназия в столицата.
С идеята да се бори с болестта си решава да следва медицина, но след една година следване във Виена, силно разочарован от възможностите на медицината, решава да прекъсне. През 1922 г. завършва химия в Софийския университет. Защитава докторска дисертация в Берлин при Паул Гюнтер върху рентгеновата спектроскопия.

 

Многостранният талант

Асен Златаров

Асен Златаров е роден на 4 февруари 1885 г. в Хасково.
Произхожда от виден възрожденски род.
От 1904 до 1907 година Асен Златаров учи химия в Женевския университет. През следващата година става доктор по химия и физика в университета в Гренобъл. Известно време работи като учител в Пловдив.
В периода 1909-1910 година специализира в Мюнхен. По-късно редактира специализирани списания - "Химия и индустрия", "Природа и наука", "Натурфилософско четиво" и "Наука и живот".

 

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google