Наука Химия Рецепта за наука: академично + приложно

balgari.bg

Рецепта за наука: академично + приложно

Професор Ованес Мекенян, ръководител на Лабораторията по математична химия в университета "Асен Златаров" в Бургас, получи голямата награда за наука "Питагор 2012".
На церемония в хотел "Шератон" на 26 юни министърът на образованието Сергей Игнатов връчи на проф. Мекенян 10 хиляди лева и статуетка, дело на Вежди Рашидов.
Ръководената от проф. Мекенян университетска лаборатория произвежда продукт без аналог в световен мащаб. Водещи химически концерни в най-развитите страни на света ползват създадените тук високотехнологични софтуерни продукти и математически модели.
Млади учени пред компютри вместо лаборатории, пълни с епруветки и опитни зайчета - това е работното място на екипа на проф. Мекенян.
Тест за канцерогенност върху плъхове струва пет милиона долара и отнема две години. На екипа на професор Мекенян са необходими няколко часа, за да докаже, че химичното съединение няма токсични ефекти и може да бъде пуснато в производство.
Само в ЕС при тестове за определяне на токсичността и канцерогенността годишно се жертват близо 10 милиона опитни животни. Разходите за преодоляване само на един от токсичните ефекти - кожната алергия, се оценяват на 29 милиарда евро на година.
А математически модели, създадени от бургаските учени, спасяват хиляди опитни животни и пазят света от отровите. Софтуерните продукти на бургаския екип работят в САЩ, Канада, Австралия, Дания и Япония. Използват ги най-големите химически компании - "Проктър и Гембъл", "ЕксонМобил", "Юниливър", "Дюпонт", "Л'Ореал", "Дау кемикъл" и др. 
Прилагат се и за регулаторни цели по опазване на околната среда от държавните агенции в няколко страни.
Професорът създава своята експертиза още през 80-те години, но тя става актуална в средата на 90-те, когато Европейският парламент задължава със закон всички производители на химически продукти да ги пререгистрират, като гарантират, че нямат токсични ефекти.
Въпреки че потребителите на продукта му са извън страната, професорът предпочита да ръководи лабораторията си в Бургас. Успял е да мотивира 40 млади учени да останат да работят у нас.
Рецептата на проф. Мекенян за печеливша наука е: съчетание между академичната и приложната дейност.


Снимка: www.vesti.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google